Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τιμούσε τους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάποια μόλις χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη της Μαριούπολης, φιλορώσοι έπεφταν νεκροί για τον ίδιο λόγο.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο ουκρανικός στρατός συγκρούστηκε με ομάδα φιλορώσων αυτονομιστών για τον έλεγχο του τοπικού αρχηγείου της αστυνομίας. Στις πολύωρες μάχες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, στην πλεοψηφία τους φιλορώσοι. Ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Μεγάλο μέρος των δραστών διέφυγαν στην πόλη εγκαταλείποντας τα όπλα τους (…) Το κτίριο (της τοπικής αστυνομίας) είναι στις φλόγες», υπογράμμισε ο Αβάκοφ.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι τρεις φιλορώσοι έχουν σκοτωθεί και 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Ο ουκρανικός ιστότοπος 0629.com.ua μετέδωσε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.