Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της με τη χώρα αυτή, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση για να εξευρεθεί μια πολιτική διευθέτηση της ρωσοουκρανικής διένεξης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Πολωνίας, ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή των ουκρανικών συνόρων.

«Η Ρωσία οφείλει να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα ουκρανικά σύνορα, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν πολιτικές λύσεις» είπε ο ΓΓ του NATO μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αυξηθεί η ασφάλεια των κρατών-μελών του Συμφώνου και συμμάχων του στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικά γυμνάσια, αναθεώρηση των σχεδίων άμυνας και ανάπτυξη τακτικών δυνάμεων.