Η Κίνα και η Νότια Κορέα επέκριναν σήμερα τον Ιάπωνας πρωθυπουργό για την αποστολή εθιμοτυπικής προσφοράς σε έναν αμφιλεγόμενο πολεμικό βωμό στο Τόκιο, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ επέκρινε τον Άμπε σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως η προσφορά του στον συνδεόμενο με τον πόλεμο βωμό αντανακλά τη «λανθασμένη στάση» του Ιάπωνα πρωθυπουργού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo της Ιαπωνίας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας μετέδωσε ένα σχόλιο στο οποίο χαρακτηρίζει την προσφορά «χαστούκι στο πρόσωπο του Ομπάμα», καθώς έγινε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Ομπάμα στην Ιαπωνία.

Ο Άμπε δεν επισκέφθηκε ο ίδιος τον Βωμό Γιασουκούνι, όπως είχε κάνει τον Δεκέμβριο, αλλά προσέφερε ένα θρησκευτικό στολίδι με το όνομά του γραμμένο κάτω από τον τίτλο του πρωθυπουργού.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί παρά να εκφράσει λύπη για την προσφορά του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε προς τον Βωμό Γιασουκούνι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το υπουργείο στη Σεούλ χαρακτήρισε την ενέργεια του Άμπε «αναχρονιστική πράξη που εμποδίζει τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ γειτονικών χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή», μετέδωσε το Kyodo.

Ο βωμός τιμά τη μνήμη των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέθαναν στον πόλεμο, περιλαμβανομένων και καταδικασθέντων εγκληματιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι επισκέψεις πολιτικών ηγετών στον βωμό συχνά προκαλούν οργή σε ασιατικές χώρες που υπέφεραν από την επιθετικότητα της Ιαπωνίας στη διάρκεια του πολέμου.

Την Κυριακή ο Κέιτζι Φουρούγια, υφυπουργός υπεύθυνος για το θέμα των απαγωγών Ιαπώνων πολιτών από τη Νότια Κορέα, προσευχήθηκε στον ωμό. Το ίδιο έκανε αυτό τον μήνα και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοσιτάκα Σίντο.

Η Σεούλ δήλωσε πως ο Άμπε και οι δύο υπουργοί «αγνόησαν τις ανησυχίες γειτονικών χωρών και της διεθνούς κοινότητας και επισκέφθηκαν τον βωμό ο οποίος δοξάζει τον επιθετικό πόλεμο και την αποικιοκρατική κυβέρνηση της Ιαπωνίας και τιμά εγκληματίες πολέμου».

Η επίσκεψη του Άμπε στο Γιασουκούνι στα τέλη Δεκεμβρίου είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις και είχε επιδεινώσει τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα και τη Νότια Κορέα.