Ο 50χρονος Άλαν Σουίνι, υποστηρικτής της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys, συνελήφθη χθες με την κατηγορία ότι απείλησε με πυροβόλο όπλο και ότι χτύπησε με ένα όπλο paintball διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στο Πόρτλαντ.

Η σύλληψη έγινε λίγες ώρες μετά το debate του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της οποίας ο Ρεπουμπλικάνος ζήτησε από τους Proud Boys «να κάνουν πίσω και να είναι έτοιμοι».

Εναντίον του Σουίνι, που έχει κάνει τατουάζ στο δεξί του χέρι τη φράση «Proud Boy», όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 11 Σεπτεμβρίου για πρόκληση σωματικής βλάβης με όπλο paintball και επειδή απείλησε με όπλο διαδηλωτές στο Πόρτλαντ στις 15 και 22 Αυγούστου.

Πλέον κρατείται σε φυλακή της κομητείας Μάλτομα.

Οι Proud Boys έκαναν συγκέντρωση το Σάββατο στο Πόρτλαντ με τη συμμετοχή 1.000 μελών τους, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας που γίνονταν στην πόλη εδώ και τέσσερις μήνες.

Η ακροδεξιά ομάδα, στην οποία συμμετέχουν μόνο άνδρες, αυτοχαρακτηρίζεται «δυτική σοβινιστική» οργάνωση η οποία τάσσεται «κατά της πολιτικής ορθότητας».

Αύξηση στο περιεχόμενο που αφορά την ακροδεξιά ομάδα στο Facebook μετά τις δηλώσεις του προέδρου

Το Facebook ανακοίνωσε ότι παρατήρησε «αύξηση» στο περιεχόμενο που αφορά την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys χθες Τετάρτη, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. 

Μεταξύ του περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Facebook είναι και memes με την εντολή του Τραμπ προς την ακροδεξιά οργάνωση «να κάνουν πίσω και να είναι έτοιμοι», δήλωσε ο Μπράιαν Φίσμαν, επικεφαλής της ομάδας του Facebook αρμόδιας για την αντιτρομοκρατία και τις επικίνδυνες οργανώσεις.

Στη διάρκεια της χθεσινής τηλεμαχίας του με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απέφυγε να καταδικάσει απερίφραστα τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής. Αντίθετα, αναφέρθηκε στους Proud Boys, μια ακροδεξιά ομάδα λευκών, καλώντας τους να «κάνουν πίσω και να είναι έτοιμοι» και στη συνέχεια επιτέθηκε σε αριστερές οργανώσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η βία «δεν είναι δεξιό πρόβλημα, είναι αριστερό πρόβλημα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα έλεγα ότι όλα όσα βλέπω προέρχονται από την αριστερά και όχι από τη δεξιά», συνέχισε.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για το θέμα των ‘αντίφα’», υπογράμμισε ο Τραμπ αναφερόμενος σε ακροαριστερές ομάδες.

Ειδικοί σε θέματα εξτρεμιστικών οργανώσεων προειδοποίησαν ότι η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές των Proud Boys, οι οποίοι ανήρτησαν τη δήλωση του Τραμπ σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2018 το Facebook απαγόρευσε το περιεχόμενο που αφορά τους Proud Boys και έχει μπλοκάρει το περιεχόμενο της ομάδας στον ιστότοπό του.

Ωστόσο νωρίτερα αυτό τον μήνα το Facebook δεν εντόπισε τη διαφήμιση μιας διαδήλωσης των Proud Boys στο Πόρτλαντ, η οποία παρέμεινε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης επί εβδομάδες προτού την εντοπίσει μια ανεξάρτητη ομάδα, η Tech Transparency Project.