Σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο βόρειο Αφγανιστάν, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίστηκαν.

«Ένα όχημα της αστυνομίας επλήγη από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου στην περιοχή Χαν Αμπάντ, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και άλλοι τρεις να τραυματιστούν», δήλωσε ο Σάγεντ Σαρουάρ Χουσέινι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Κουντούζ.

«Σε ένα παρόμοιο συμβάν στην ίδια περιοχή επτά άνδρες μιας τοπικής παραστρατιωτικής ομάδας σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ μαχητές των Ταλιμπάν απήγαγαν οκτώ πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου ενός υποψηφίου ο οποίος διεκδικεί μια θέση σε ένα επαρχιακό συμβούλιο στο βόρειο Αφγανιστάν.

«Ο Χουσάιν Ναζάρι, ένας υποψήφιος για το επαρχιακό συμβούλιο, απήχθη μαζί με επτά φιλικά του πρόσωπα ενώ μετέβαιναν στην πόλη Σάρι Πουλ», δήλωσε ο Χάμεντ Χαλεκιγιάρ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της ομώνυμης επαρχίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υποψήφιος και οι επτά υποστηρικτές του αναχώρησαν από την περιοχή Μπαλχάμπ χωρίς αστυνομική συνοδεία και απήχθησαν από μαχητές των Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι προεστοί των φυλών βρίσκονται σε επαφή με τους μαχητές σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την απελευθέρωση των ομήρων. Οι αρχές διεξάγουν έρευνες.

Πολλές χιλιάδες υποψήφιοι διεκδικούν την ανάδειξή τους στα επαρχιακά συμβούλια στις 34 αφγανικές επαρχίες σε μια διαδικασία η οποία πρόκειται να διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο. Η διαδικασία αυτή διεξάγεται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι Ταλιμπάν έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν αυτή την διαδικασία στοχοθετώντας υποψηφίους, τα στελέχη τα οποία τους βοηθούν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία και τα γραφεία τους, όπως και τα εκλογικά τμήματα.

Πέντε συνεργάτες ενός από τους υποψηφίους για την προεδρία έχουν δολοφονηθεί από μαχητές των Ταλιμπάν.

Την περασμένη Τρίτη, ένας υποψήφιος για ένα από τα επαρχιακά συμβούλια σκοτώθηκε όταν μια ομάδα ενόπλων έκανε έφοδο στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής της Καμπούλ.