«Βαρύ τίμημα» θα πρέπει να πληρώσει ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας Μίλος Βίστριτσιλ διότι παραβίασε την αρχή της ενιαίας Κίνας, κάνοντας επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, όπως τονίζει ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι, σε ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο Βίστριτσιλ έφθασε στην Ταϊπέι χθες Κυριακή. Τόνισε πως η επίσκεψή του είχε σκοπό προωθήσει τους δεσμούς μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών και ότι η Τσεχία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, παρ’ όλες τις ενστάσεις του Πεκίνου.

«Θα φροντίσουμε να πληρώσει βαρύ τίμημα για τη μυωπική συμπεριφορά του και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του» πρόσθεσε ο Ουάνγκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, η αμφισβήτηση της θέσης της ενιαίας Κίνας ισοδυναμεί με το «γίνεται κανείς εχθρός του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων», ενώ η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός δεν θα ανεχθούν αυτή την «ανοικτή πρόκληση» από πλευράς του προέδρου της Γερουσίας της Κίνας και των αντικινεζικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω του.

Η αρχή της ενιαίας Κίνας παραπέμπει στη θέση ότι η Κίνα και η Ταϊβάν είναι μέρος μιας ολότητας, κάτι που το Πεκίνο αξιώνει ρητώς από όλες τις χώρες που συνάπτουν σχέσεις μαζί του να υιοθετούν και να τηρούν.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της που αποσκίρτησε, με την οποία κατά συνέπεια δεν μπορούν να συνάπτονται διακρατικές σχέσεις.

TAGS