Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έδωσε τις ευλογίες της σήμερα στις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η Μέρκελ δήλωσε «πολύ εντυπωσιασμένη» από τα σχέδια του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο για να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο προωθεί.

«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με την Ιταλία. (Ο Ρέντσι) περιέγραψε τα σχέδιά του με κάθε λεπτομέρεια. Η βούληση της Ιταλίας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα μήνυμα που υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες» τόνισε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας.

Μετά τη συνάντησή της με τον Ρέντσι, η Μέρκελ είπε: «Μου φαίνεται ξεκάθαρα πως η Ιταλία επιδιώκει ακριβώς να εφαρμόσει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και με τα δύο του συστατικά στοιχεία», δηλαδή τόσο σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και την ανάπτυξη. «Το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, είναι μισογεμάτο και η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να το γεμίσει» τόνισε και πρόσθεσε αναφερόμενη στα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης: «Τους εύχομαι κάθε επιτυχία».

Ο Ρέντσι ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 3 εβδομάδες υποσχόμενος «μια ριζική και άμεση αλλαγή» και παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών περιλαμβάνεται μια μείωση του φόρου για τα εισοδήματα των φτωχότερων νοικοκυριών, ύψους 10 δισεκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτής της μεταρρύθμισης εγείρει ερωτήματα και προβλέπεται ότι χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει τη Ρώμη να καταγράψει φέτος ένα δημόσιο έλλειμμα αυξημένο, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Όμως «εμείς σεβόμαστε όλα τα κριτήρια, η Ιταλία δεν θέλει να αποκλίνει, δε ζητά τίποτα, δεν θέλει να αλλάξει τους κανόνες, τους διευκρινίσαμε μαζί και είναι πολύ σημαντικοί» διαβεβαίωσε ο Ρέντσι από το Βερολίνο.

Η Μέρκελ από την πλευρά της ότι δεν έχει «κανένα λόγο να αμφιβάλει» για αυτή τη δέσμευση του Ρέντσι.

Η Γερμανία είναι «ο υπ’ αριθμόν ένα εταίρος μας, ένας προνομιακός εταίρος μας», επισήμανε ο Ρέντσι, εξηγώντας ότι η χώρα αυτή αποτελεί επίσης το υπόδειγμα σχετικά με την μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί.

Κατά την άφιξή του στο Βερολίνο, ο Ρέντσι, πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, χάρισε στη Μέρκελ μια αθλητική φανέλα με την υπογραφή του Μάριο Γκόμες, του Γερμανού επιθετικού που αγωνίζεται στη Φιορεντίνα, την ποδοσφαιρική ομάδα της Φλωρεντίας – της γενέτειρας του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Ο Μάριο Γκόμες δήλωσε σχετικά με το δώρο αυτό σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας RAI: «Είμαι ευτυχισμένος, εύχομαι η Φιορεντίνα να αποκτήσει έναν ακόμη οπαδό: την Άγγελα Μέρκελ».