Επίθεση κατά της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της χώρας πραγματοποιεί εφημερίδα της Ουγκάντας, διαπομπεύοντας 200 πολίτες. Η εφημερίδα δημοσίευσε ονόματα πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν δημοσιοποιήσει τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Μόλις μία ημέρα μετά το νόμο κατά των ομοφυλοφίλων, η εφημερίδα Red Pepper με πρωτοσέλιδο τον τίτλο «Εκτεθειμένοι», κυκλοφόρησε με τα ονόματα αλλά και φωτογραφίες ανθρώπων επειδή είναι ομοφυλόφιλοι.

Ανάμεσά τους είναι ένας γνωστός γκέι ακτιβιστής, ο Πέπε Τζούλιαν Ονζιεμά, ένας σταρ της χιπ χοπ στη χώρα, αλλά και ένας ιερέας.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουγκάντας να τροποποιήσει ή να καταργήσει το νόμο που θεσπίζει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της ομοφυλοφιλίας στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μπαν, τον Μάρτιν Νεσίρκι, ο ΓΓ του ΟΗΕ «ζητά (. . .) από την κυβέρνηση να προστατέψει όλα τα πρόσωπα από κάθε είδους βία ή διάκριση και ελπίζει ότι ο νόμος θα αναθεωρηθεί ή θα καταργηθεί με την πρώτη ευκαιρία».

Ο Μπαν «επαναβεβαιώνει ότι κάθε ανθρώπινο ον πρέπει να έχει τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα και να μπορεί να ζει μία ζωή αξιοπρεπή χωρίς διακρίσεις», προσθέτοντας ότι αυτή «η έννοια ενυπάρχει στη Χάρτα του ΟΗΕ, την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της Ουγκάντας».

Ο Μπαν, ο οποίος δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για την έγκριση του νόμου αυτού από τον πρόεδρο Γιοουέρι Μουσέβενι, έκανε δεκτό χθες τον πρεσβευτή της Ουγκάντας στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Εντουχούρα, στον οποίο διαβίβασε το ίδιο μήνυμα, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα.

Αν και τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα αυτού του νόμου — τα οποία προέβλεπαν την επιβολή της θανατικής ποινής σε ορισμένες περιπτώσεις – αποσύρθηκαν, το νομοθέτημα αυτό έχει προκαλέσει κατακραυγή από πλευράς υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, καθώς και πολλών δυτικών εταίρων της Ουγκάντας.