Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την μαγειρική χρήση του βουτύρου αλλά και το βούτυρο για τα χείλη, υπάρχουν όμως πολλές φυλές στην Αιθιοπία που χρησιμοποιούν το βούτυρο και για μια διαφορετική χρήση, αφού το τοποθετούν… στα μαλλιά τους!

Πρόκειται για τους λαούς της φυλής «Afar» και «Hamer» που ανακατεύουν κόκκινη ώχρα με «γκι» για να πετυχαίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα…

Το γκι, πρόκειται για το βούτυρο που του έχει αφαιρεθεί η υγρασία και οι πρωτεΐνες και περιέχει περισσότερα λιπαρά από τα κανονικά βούτυρα που χρησιμοποιούμε στη Δύση.

Οι συγκεκριμένες φυλές χρησιμοποιώντας το βούτυρο στο κεφάλι αλλά και στο σώμα τους, αποκτούν μια διαφορετική εμφάνιση αλλά προστατεύονται από τον ήλιο και διατηρούν ελαστικό δέρμα και μαλλιά.

Χρησιμοποιώντας ένα ξύλο και τοποθετώντας βούτυρο σαν ζελέ φορμαρίσματος, καταφέρνουν να φτιάξουν τις χαρακτηριστικές μπούκλες αλλά και να δημιουργήσουν διαφορετικά λουκ.

Παρά τους διωγμούς και τους πολέμους, αλλά και τον εκπολιτισμό τους, οι συγκεκριμένες φυλές κατάφεραν να επιζήσουν και να μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την μοναδική αυτή «κομμωτική τέχνη».