Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ κάλεσε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας να καταβάλει προσπάθειες ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η Άστον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους, τόσο οικονομικά όσο και μέσω της εμπειρογνωμοσύνης της να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική της ανάπτυξη και να προχωρήσει σε πιθανές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, η Άστον είπε ότι πιστεύει πως είναι πιθανή μια διαδικασία συμβιβασμού και μεταρρυθμίσεων, όμως άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει απογοήτευση από την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να δούμε περισσότερη δουλειά», σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις αμερικανών και ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της ίδιας, ότι η ΕΕ και η Ουάσινγκτον εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία, απάντησε: «Σε σχέση με την οικονομική βοήθεια, αυτό δεν αφορά μόνο την ΕΕ ή μεγάλα χρηματικά ποσά». Αφορά «το είδος της υποστήριξης, περιλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης, των τεχνικών ικανοτήτων, των πόρων που μπορούν να προσφερθούν, τον ρόλο των θεσμών παγκοσμίως, τον ρόλο των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε η Άστον.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τη συνεχιζόμενη βία στους δρόμους, ένα θέμα για το οποίο συνομίλησε με τον Γιανουκόβιτς.

Η Άστον υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη ανάγκη να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για τη βία», ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει μια διαφανή και ανεξάρτητη διαδικασία προς αυτό τον σκοπό.

Στο μεταξύ ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φίλε ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να μεταβεί εκ νέου στο Κίεβο την επόμενη εβδομάδα.

«Θέλουμε να διευκολύνουμε τον πολιτικό διάλογο και να αποφύγουμε τα πιο αρνητικά σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο Φίλε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η αποκλιμάκωση είναι προτεραιότητά μας», υπογράμμισε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε εξάλλου ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων απέδειξαν ότι «διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ουκρανίας».

Ο Φίλε επανάλαβε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν η χώρα δεσμευθεί «σε έναν θετικό δρόμο με πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».