Τσαβούσογλου: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Σημαντική η συμφωνία που υπέγραψε με την Ιταλία για την ΑΟΖ»


ΚΟΣΜΟΣ
22:34
19/06/2020
Τσαβούσογλου: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο
13
loading

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τον Λουίτζι ντι Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στην επιθυμία της χώρας του για συνεργασία με την Ιταλία στις δραστηριότητες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σημείωσε ότι «η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας».

Επίσης, σημείωσε πως η Τουρκία πάντοτε στήριζε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από αυτήν. Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε». Πρόσθεσε, επίσης, πως θέλει από δω και πέρα να δει την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία». Ανέφερε πως «αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές».

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα. Αυτά συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και (αποφασίσαμε) να κάνουμε από κοινού βήμα για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ε.Ε».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για μια μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη και για μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα. Έχουμε συναίσθηση του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ιταλία εδώ και τους ευχαριστούμε», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός επισήμανε πως «εμείς, ως Τουρκία, θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία. Αλλά, αυτήν τη στιγμή, δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό μας, δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Και εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Και η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκιυπρίων είναι δική μας ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη. Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «και η Ιταλία είδαμε ότι θέλει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα (Αν. Μεσογείου). Εμείς αυτό το αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα».

«Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού. Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει και εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα».

Από την πλευρά του, ο Ντι Μάιο ανέφερε πως «η Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως ένα συνέταιρο εκ των ουκ άνευ και η οριστική μας απόφαση είναι να διατηρήσουμε τον διάλογό μας», προσθέτοντας: «Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία (στη Λιβύη)».

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «στο μεταναστευτικό εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και ελπίζουμε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στο πλαίσιο της διακήρυξης του Μαρτίου του 2016».

«Χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία. Οι ενεργειακές πηγές μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην ευημερία της περιοχής. Αλλά μόνο αν υπάρχει μια θετική προσέγγιση, χάρη σε αυτό θα έχουμε συνέχεια και ισορροπία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων πιστεύουμε», ανέφερε επίσης ο Ιταλός υπουργός.

Καταλήγοντας, είπε ότι «ως Ιταλία και ως χώρα μέλος της Ε.Ε., ως μια από τις ιδρυτικές χώρες της Ένωσης, στηρίζουμε τη διευκόλυνση κάθε διαδικασίας διαλόγου. Χάρη σε αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ειδικά τονίζουμε τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar ΓΤΠ Έλληνες

  Τους Ιταλούς δε τους εμπιστεύομαι καθόλου γιατί είναι λαμογια.
  Καλύτερα για την Ελλάδα το Ισραήλ. Αυτοί είναι ντόμπροι.

 2. avatar Αυστριακος

  Λέγε λέγε το κοπέλι κάνει την κυρά να θέλει...
  Οι κοτζαμπάσηδες που κυβέρνησαν και κυβερνάνε την χώρα έκαναν μπίζνες με τους Τούρκους, στο τέλος θα καθίσουν στο τραπέζι και θα τα βρουν ως συνήθως, θα πει και κάποιος δεσπότης ότι ήταν θέλημα Θεού για το καλό του λαού και θα χορέψουν κι ένα ζεϊμπέκικο.

  1. avatar Υπέρ

   Της ευημερίας των λαών , της ειρήνης και της συνεργασίας...... & κλπ κάπως έτσι φαντάζομαι την κοινή διατύπωση .
   Φυσικά και δεν πρέπει ... αλλά έτσι πιστεύω ότι θα γίνει.

 3. avatar sark

  Θεατρο του παραλογου

 4. avatar Τσαβοθσογλου

  \"Μπρε μπρε γκιαουρηδες ελάτε να μοιραστούμε τα δικά σας.\"
  -Και μόλις κάποιος ανθέλληνας προδότης συμφωνήσει.\"Εντάξει τώρα που συμφωνητε να τα μοιραστούμε πάρτε το 10% και εμείς το 90% από τα δικά σας και ευχαριστούμε που νομιμοποιησατε την κλεψιά μας αφού συμφωνησατε.\"

 5. avatar Ευτυχώς

  Δεν το εννοούν, γιατί προδότες εδώ έχουμε αρκετούς να το υλοποιήσουν

 6. avatar Τους δίνει …

  από το καλό πράγμα ο σουλτάνος. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Το δυστύχημα είναι ότι τους ανέχονται όλοι και σφυρίζουν αδιάφορα με ό,τι παράλογο πουν, ζητήσουν και κάνουν. Και αυτό τους κάνει ανεξέλεγκτους τρελούς.

 7. avatar Να συνεργαστούμε.Συνεκμετάλλευση Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης,ελληνικό Προξενείο στον Πόντο…

  Οι Τούρκοι δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με τη Μεσόγειο.Να συνεργαστούμε εκεί που έχουμε και οι δυο ζωτικά συμφέροντα: συνεκμετάλλευση της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.Αποπυρηνικοποίηση των παραλίων της Μικράς Ασίας. Ίδρυση ελληνικού Προξενείου στον Πόντο,όπως έχετε και εσείς στην Κομοτηνή (αρχή της αμοιβαιότητας), αλλιώς κλείνουμε το Προξενείο της Κομοτηνής. Επιστροφή της Ίμβρου και της Τενέδου. Αποζημιώσεις για τις σφαγές σας και τη δήμευση ελληνικών περιουσιών σε Κωνσταντινούπολη, Πόντο και Μικρά Ασία.Και βεβαίως να κλείσετε τις κάνουλες των μεταναστών που στέλνετε προς εμάς. Είμαστε ανοιχτοί για τέτοια συνεργασία προς όφελος των λαών μας.Έλα στο τραπέζι του διαλόγου.

 8. avatar nionios.

  Η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγικό σχεδιασμό, να μάθει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, να συμφωνήσει εκεί που πρέπει να συμφωνεί, να διαπραγματεύεται και να λέει όχι με σθένος όταν πρέπει. Να χαράζει πορεία και όχι να ακολουθεί ασθμαίνοντας. Αλλά για αυτά χρειάζονται γνώστες, πολιτικοί ικανού διαμετρήματος και οχι διορισμένοι ημέτεροι. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι υπήρξαμε ανίκανοι να αρθούμε στο ύψος που απαιτούσαν και απαιτούν οι περιστάσεις. Το να απαριθμουμε τον αριθμό των τουρκικων υπερπτησεων, παραβιάσεων και παραβάσεων έχει καταντήσει γελοιότητα και δεν προσδίδει σοβαρότητα σε ένα κράτος. Με το να λέμε στο ΝΑΤΟ κάθε φορά \" κοιταξτε η Τουρκία κάνει πάλι παραβίαση\", νομίζουμε ότι θα μας πάρει κανεις στα σοβαρα ή νομίζουμε ότι θα έλθει το ΝΑΤΟ να λύσει τις διαφορες μας \'οταν από μόνοι μας είμαστε ανίκανοι να πούμε ως εδώ και μη παρεκει? Η νομίζουμε ότι με το να παριστάνουμε το καλό παιδι στους αμερικανούς θα μας υπολογίζουν περισσότερο? Ελπίζω η ανικανότητα να σταματήσει εδώ.

 9. avatar Ιναπροπριεητ

  Η Τουρκία βάσει των διεθνών συνθηκών ΔΕΝ ΕΧΕΙ δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο....τέλος...τα υπόλοιπα είναι για Κατρουγκαλοκοτζιάδες

 10. avatar τσιριμπιμ

  προετοιμάζουν το εδαφος για συνεκμετάλλευση κατω απι την κηδεμονία των ΗΠΑ!!

 11. avatar Σκέτος

  ΟΤούρκος λέει ωραία ανέκδοτα.

 12. avatar A.M.

  Απλα κοροιδευουν και αγοραζουν χρονο μεχρι στο τελος Σεπτεμβριου λιγο πριν της Αμερικανικες εκλογες. Μην τους ακουτε....ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει