Αναβλήθηκε για την Τρίτη η δίκη του τέως προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο, έπειτα από σημερινή απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου. Ωστόσο, σε άλλες δίκες δεκάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, παρέμεινε σιωπηλός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου αντιμετωπίζει τέσσερις διώξεις μετά την ανατροπή του, η μία εκ των οποίων αφορά κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ο τέως πρόεδρος αμφισβήτησε ανοικτά τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

Αρκετοί από τους 14 άλλους κατηγορούμενους, που βρίσκονταν σε γυάλινα κλουβιά όπως και ο Μόρσι, γύρισαν την πλάτη στο δικαστή.

Ο Μόρσι κατηγορείται ότι υποκίνησε τη δολοφονία δέκα και πλέον διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο κατά τη διάρκεια των ταραχών στα τέλη του 2012. Οι ταραχές αυτές είχαν ξεσπάσει στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι ο τότε πρόεδρος είχε εκδώσει ένα διάταγμα που ενίσχυε τις εξουσίες του.

Η δίκη αναβλήθηκε ώστε να εξεταστούν τεκμήρια όπως βίντεο που απεικονίζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, που μπορεί να συνδέονται με την υπόθεση.

Ο Μόρσι κατηγορείται ακόμη για τα βίαια επεισόδια που σχετίζονται με τη μαζική απόδραση από μια φυλακή το 2011, ότι συνωμότησε με ξένους στο πλαίσιο μιας «διεθνούς τρομοκρατικής συνωμοσίας» εναντίον της Αιγύπτου και για προσβολή του δικαστικού σώματος.

Οι μεταβατικές Αρχές της Αιγύπτου έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής εναντίον της Αδελφότητας, την οποία ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση».

Στο μεταξύ δικαστήριο στην Ισμαηλία καταδίκασε 13 υποστηρικτές της Αδελφότητας σήμερα σε έξι χρόνια κάθειρξη για παράνομη συνάθροιση, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Δικαστήριο στην συνοικία Καλγιούμπια του Καΐρου καταδίκασε 32 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε δύο χρόνια φυλάκιση, καταναγκαστικά έργα και την καταβολή χρηματικού προστίμου διότι παραβίασαν ένα σχετικά πρόσφατο νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις δίχως εκ των προτέρων έγκριση από την αστυνομία.