Καθώς οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) εξαπλώνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους, ασκεί πιέσεις, ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος, για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το Politico, ένα προεδρικό διάγγελμα θα αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το μήνυμα του προέδρου για την επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό, όπως υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι προς την κίνηση αυτή.

Το τελευταίο προεδρικό διάγγελμα του Τραμπ που έγινε στα μέσα Μαρτίου από το Οβάλ Γραφείο είχε κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ δεν καταγράφηκε εσωτερικά ως επιτυχία, καθώς ο Λευκός Οίκος έπρεπε μετά την πραγματοποίησή του να ξεκαθαρίσει σημεία από το γραπτό κείμενο που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε γραφτεί βιαστικά.