Η επίθεση εναντίον του κοινοβουλίου της Τσετσενίας προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανακοίνωσε Ζελίμ Ιαχιχάνοφ, εκπρόσωπος του προέδρου του κοινοβουλίου της Τσετσενίας.

«Η επιχείρηση τελείωσε. Όλοι οι τρομοκράτες εξοντώθηκαν», πρόσθεσε λέγοντας ότι ο ίδιος είχε δει τέσσερις ή πέντε αντάρτες.

«Το πρωί ακούσαμε πυροβολισμούς μέσα στον περίβολο και καταλάβαμε ότι προσπαθούσαν να μας κρατήσουν ομήρους. Ανεβήκαμε στον τρίτο όροφο σε μια προσπάθεια να βρεθούμε σε πιο ασφαλές σημείο, όπου παραμείναμε μέχρι το τέλος της επιχείρησης», είπε ο εκπρόσωπος που βρισκόταν στο κοινοβούλιο την ώρα της επίθεσης.

«Ξέρουμε ότι ένας συνεργάτης του κοινοβουλίου σκοτώθηκε και ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος ο οποίος μετά τη λήξη της επιχείρησης βρίσκεται έξω από το κτίριο.

Πηγή του νοσοκομείου Νο 9 του Γκρόζνι έκανε λόγο για «τουλάχιστον τρείς νεκρούς και 10 τραυματίες». Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν έναν απολογισμό τεσσάρων νεκρών, εκ των οποίων δύο τσετσένοι αστυνομικοί και δύο υπάλληλοι του κοινοβουλίου.

Πηγή της τσετσενικής αστυνομίας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ ότι η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκεται «στην τελική φάση της», ενώ αναφερόταν τουλάχιστον ένας αντάρτης ακόμη ζωντανός που εικαζόταν ότι κρατάει ομήρους.

Την ώρα που προσέρχονταν οι βουλευτές με τα οχήματά τους, εισήλθε στο χώρο της Βουλής και ένα ΙΧ με τρομοκράτες. Ένας εξ αυτών σκοτώθηκε ή ανατινάχθηκε επιτόπου και άλλοι τρεις ή τέσσερις εισέβαλαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, με τους οποίους αντάλλαξαν πυρά οι φρουροί της Βουλής, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων από την περιοχή.

Για αρκετά λεπτά ακούγονταν από το κτίριο πυρά αυτομάτων όπλων, που τώρα έχουν σταματήσει, σύμφωνα και με αυτόπτες μάρτυρες.

Αρχικώς είχαν μεταδοθεί συγκεχυμένες πληροφορίες για πυροβολισμούς εντός του γραφείου του προέδρου της Βουλής, Ντουκουβάχα Αμπντουραχμάνοφ, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τις αρχές, είναι σώος και αβλαβής, καθώς και για αρπαγή ομήρων, χωρίς προς το παρόν να είναι σαφής η εικόνα που επικράτησε εντός του Κοινοβουλίου.

Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε ο επικεφαλής της Δημοκρατίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση «εξόντωσης των τρομοκρατών». Αμέσως μετά συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης και έδωσε οδηγίες για την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Το κτήριο της Βουλής έχει εκκενωθεί και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι όλοι οι βουλευτές του κοινοβουλίου του Γκρόζνι είναι σώοι και ασφαλείς.