Όλο και πιο απειλητική δείχνει η φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο (04/04) σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και συνεχίζει να καίει τις γύρω εκτάσεις. Παρά τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, οι φλόγες συνεχίζουν την επέλασή τους και πλησιάζουν το εγκαταλελειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η πυρκαγιά πλησιάζει σε… απόσταση αναπνοής από το σημείο που το 1986 σημειώθηκε το περίφημο πυρηνικό ατύχημα, το οποίο συγκλόνισε την πλανήτη. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το BBC, οι φλόγες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που έχουν αποθηκευθεί τα πιο επικίνδυνα απόβλητα του εργοστασίου.

Μάλιστα, η φωτιά πέρασε και στην αριστερή όχθη του ποταμού Πρίπιατ, όπου εδρεύει και η ομώνυμη πόλη, η οποία πριν το ατύχημα φιλοξενούσε κυρίως τους εργάτες του πυρηνικού σταθμού. Μάλιστα, αρκετά εγκαταλελειμμένα κτίρια κάηκαν.

Εκτός από τους πυροσβέστες, στη «μάχη» με τη φωτιά επιστρατεύτηκαν και δασικοί υπάλληλοι, ωστόσο οι υποδομές και οι δυνατότητες της Ουκρανίας φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή δεν αρκούν, καθώς οι δυνατοί άνεμοι κάνουν πιο δύσκολα τα πράγματα. Και όλα αυτά, ενώ ο κρατικός μηχανισμός της χώρας έχει να ασχολείται και με την πανδημία του κορονοϊού.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας κοντά στις περιοχές που καίγονται έχουν αυξηθεί, με το νέφος που έχει προκληθεί να φτάνει ακόμη και σε περιοχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως μέσα στο Σαββατοκύριακο μετατοπίστηκε προς το Κίεβο.

Στην αρχή της πυρκαγιάς, στις 4 Απριλίου, τοπικοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι αυξήθηκαν οι τιμές της ραδιενέργειας έως και 16 φορές πάνω από το κανονικό, όμως οι Αρχές παρουσιάζονται διαρκώς από τότε καθησυχαστικές. Παρόλα αυτά, η διεθνής ανησυχία δεν παύει να υφίσταται και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από τις τελευταίες εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ένας άνδρας, που έχει πλέον συλληφθεί, έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το κουφάρι του εγκαταλελειμμένου σήμερα εργοστασίου -τουλάχιστον σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι, το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας και τότε στην ενωμένη Σοβιετική Ένωση.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας πέθαναν 28 πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν σπεύσει στον χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.