Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι άφησε ελεύθερο έναν Γερμανό που είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός Ιρανού που κρατούνταν στη Γερμανία και κινδύνευε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Τη Δευτέρα ένας Γερμανός πολίτης επέστρεψε στη χώρα του. Είχε συλληφθεί πριν αρκετό καιρό και είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση επειδή είχε τραβήξει φωτογραφίες από ευαίσθητες περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής του Ιράν Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του Γερμανού.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ο Αχμάντ Χαλίλι, που συνελήφθη στη Γερμανία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και κινδύνευε να απελαθεί εκεί, επέστρεψε στην πατρίδα του την Κυριακή συνοδευόμενος από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Επιμείναμε θα έπρεπε πρώτα να επιστρέψει σπίτι του ο Ιρανός πολίτης (…) μετά ο Γερμανός πολίτης θα μπορούσε να φύγει από το Ιράν τη Δευτέρα», εξήγησε ο Εσμαϊλί.

Εξάλλου χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είχε ανακοινώσει την επιστροφή στην πατρίδα του το Χαλίλι, έπειτα «από έντονες διαβουλεύσεις».

Κρατούνταν στο Βερολίνο «με την κατηγορία ότι είχε παραβιάσει τις παράνομες και σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ», ενώ «το (αμερικανικό) καθεστώς είχε υποβάλει αίτημα για την έκδοσή του», είχε εξηγήσει ο Μουσαβί.

Στις 3 Μαρτίου η δίκη δύο Γάλλων πανεπιστημιακών

Η δίκη δύο Γάλλων πανεπιστημιακών που κρατούνται στο Ιράν από τον Ιούνιο, της Φαριμπά Αντελχάχ και του Ρολάν Μαρσάλ, θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου στην Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος τους.

Η Γαλλοϊρανή Αντελχάχ κατηγορείται για «διασπορά προπαγάνδας εναντίον του πολιτικού συστήματος» της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και «συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια». Η δεύτερη κατηγορία βαρύνει και τον σύντροφό της Μαρσάλ.

«Η ημερομηνία της δίκης ορίστηκε για τις 13 Εσφάντ (του ιρανικού ημερολογίου, δηλαδή για τις 3 Μαρτίου) στις 9 το πρωί», εξήγησε ο Σαΐντ Ντεχκάν.

Ο ίδιος, αφού τόνισε ότι «είδε το κατηγορητήριο» τη Δευτέρα, διέψευσε ότι οι δύο επιστήμονες έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής του Ιράν Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.

Η Αντελχάχ και ο Μαρσάλ «έχουν δικαστεί παρουσία του δικηγόρου τους, έχουν καταδικαστεί και αυτή τη στιγμή εκτίουν την ποινή τους», είχε πει ο Εσμαϊλί στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για την απόφαση του δικαστηρίου εναντίον των δύο ερευνητών του Κέντρου Διεθνών Ερευνών (CERI) του πανεπιστημίου Sciences Po.