Η παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε Στ’, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσημης έναρξης των εργασιών του νέου Κοινοβουλίου δίχασε τα κόμματα, καθώς πολλοί αριστεροί βουλευτές αρνήθηκαν να τον χειροκροτήσουν και τα αυτονομιστικά κόμματα μποϊκόταραν την τελετή, καθώς συνυπέγραψαν μάλιστα ένα κοινό μανιφέστο, με το οποίο δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν τον μονάρχη «ως νόμιμο συνομιλητή» για τις πολιτικές τους επιδιώξεις.

«Δεν έχουμε βασιλιά. Δημοκρατία, Ελευθερία και δημοκρατικά πολιτεύματα», ονομάζεται το κείμενο που συνέταξαν τα αυτονομιστικά κόμματα από την Καταλονία (ERC, JxCat CUP), το βασκικό Bildu, και το BNG από τη Γαλικία, όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ERC στη Βουλή, Γκαμπριέλ Ρουφιάν. Τα κόμματα αυτά καταλαμβάνουν 29 από τις 350 έδρες στην κάτω Βουλή.

«Οι αυτονομιστικές, εθνικιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις, που συνέταξαν αυτή τη διακήρυξη, επιθυμούν να διατρανώσουν πως η ισπανική μοναρχία και ο ύπατος εκπρόσωπός της, ο βασιλιάς της Ισπανίας, δεν μας αντιπροσωπεύουν πλέον»,τόνισε ο Ρουφιάν, του οποίου το κεντροαριστερό αυτονομιστικό κόμμα συμφώνησε στις αρχές Ιανουαρίου να συνδράμει την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του PSOE με τους αριστερούς Podemos.

Επίσης, από τους Podemos η πλειονότητα των βουλευτών του κόμματος παρέμεινε με σταυρωμένα χέρια και δεν χειροκρότησα τον βασιλιά κατά την είσοδό του, αντίθετα με τους συναδέλφους τους των άλλων μεγάλων κομμάτων, των Σοσιαλιστών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον βασιλιά δεν χειροκρότησαν ούτε οι Βάσκοι εθνικιστές του PNV.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, η πρόεδρος της Βουλής, η Καταλανή σοσιαλίστρια Μεριτσέλ Μπατέτ, δήλωσε πως σαφώς το μποϊκοτάρισμα του βασιλέως είναι μεν «αναφαίρετο δικαίωμά τους», αλλά επισήμανε πως συνάμα αποτελεί και μία «λογική αντίφαση», καθώς τα κόμματα αυτά δεν έχουν μεν αντιρρήσεις για «ορισμένους από τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά απορρίπτουν κάποιους άλλους».

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο βασιλιάς Φελίπε -που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Λετίθια και τις δύο κόρες τους- ανέφερε πως «η Ισπανία δεν μπορεί να είναι η χώρα του ενός εναντίον του άλλου, αλλά οφείλει να είναι η χώρα όλων για όλους».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.