Ο κεντροαριστερός αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του οποίου συγκέντρωσαν ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων, είπε ότι εναπόκειται στην Μέρκελ να αποφασίσει πλέον τη σύνθεση της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κας Μέρκελ, πρέπει να βρει (κυβερνητικό εταίρο ώστε να εξασφαλίσει) την πλειοψηφία», είπε στους υποστηρικτές του.

Οι ηγέτες των Ελεύθερων Δημοκρατών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός τους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν, αφού το FDP μοιάζει να οδεύει προς απώλεια όλων των κοινοβουλευτικών του εδρών.

«Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράψαμε ποτέ», δήλωσε ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο βασικός υποψήφιος των Φιλελεύθερων. «Δεν είναι το τέλος του κόμματος. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά το έργο μας θα συνεχιστεί». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων, είπε πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί «τη χειρότερη ήττα που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες».

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και υπουργός Οικονομικών, επίσης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα του FDP.