Ο τυφώνας Ουσάγκι, η ισχυρότερη τροπική καταιγίδα της φετινής χρονιάς, πλήττει τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν με καταρρακτώδεις βροχές και σφοδρούς ανέμους, ξεριζώνοντας δέντρα και προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα απειλεί και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Ουσάγκι έφτασε τη νύχτα στα νησιά Μπατάν, στις βόρειες Φιλιππίνες. Ριπές ανέμου με ταχύτητες που πλησίαζαν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα κατέστρεψαν εκτάσεις με καλλιέργειες και τις τηλεφωνικές γραμμές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί. Δεν μπορώ να βγω έξω», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μπατάν, Βισέντε Γκάτο, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB της Μανίλας. «Έχουν ξεριζωθεί πολλά δέντρα και δεν έχουμε πια ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε.

Στο τελευταίο δελτίο του με το οποίο προειδοποιεί για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Εθνικό Κέντρο για τη διαχείριση και τον περιορισμό των καταστροφών σημείωνε ότι έχουν αναφερθεί πλημμύρες σε τέσσερις περιοχές του νησιού Λουζόν, του πιο πυκνοκατοικημένου της χώρας. Δρόμοι και γέφυρες έχουν κλείσει για την κυκλοφορία, είτε επειδή έχουν καλυφθεί από τα νερά είτε εξαιτίας κατολισθήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Οι υπηρεσίες διάσωσης ωστόσο είναι σε επιφυλακή καθώς μόνο σε μία περίπτωση, στον βορρά, χρειάστηκε να βοηθήσουν περισσότερες από 100 οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην Ταϊβάν ακυρώθηκαν ορισμένες πτήσεις ενώ σχολεία και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά σε πολλές περιοχές, ιδίως στα νότια του νησιού που αναμένεται ότι θα δεχτούν και το μεγαλύτερο πλήγμα. Στις ορεινές περιοχές έκλεισαν ορισμένα ξενοδοχεία καθώς υπάρχει φόβος για κατολισθήσεις εξαιτίας των πλημμυρών. Το υπουργείο Άμυνας έχει στείλει περισσότερους από 1.600 στρατιώτες σε ζώνες υψηλού κινδύνου και άλλοι 24.000 είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να επέμβουν εφόσον κριθεί αναγκαίο.