Στη διαβεβαίωση πως η κροατική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους προοπτική, προέβη κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από το Μόσταρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο κροατικά ΜΜΕ, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ανοίξουμε την προοπτική στις υποψήφιες χώρες και να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Κροατία θα εργαστεί πολύ σκληρά για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μέχρι τον Μάιο (του 2020) στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Ράντμαν, ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος HDZ της Κροατίας, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος HDZ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ντράγκαν Κόβιτς και συζήτησαν για τις προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2020.

«Η πορεία προόδου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγικής σημασίας για την Κροατία και μία από τις προτεραιότητες της το α’ εξάμηνο του 2020» σημείωσε ο κ. Ράντμαν, ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Κόβιτς δήλωσε πως αναμένει από το Συμβούλιο της ΕΕ να προσκαλέσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Μάιο του 2020. Εξέφρασε δε, την ελπίδα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.