Το Ισραήλ αναπτύσσει το σύνολο του αντιπυραυλικού του συστήματος ως μέτρο πρόληψης για την αντιμετώπιση πιθανών συριακών επιθέσεων σε αντίποινα για ενδεχόμενα πλήγματα των δυτικών δυνάμεων στην Συρία, μετέδωσε σήμερα ο Ισραηλινός Στρατιωτικός Ραδιοσταθμός.

Ο ραδιοσταθμός δεν διευκρίνισε περαιτέρω, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, όσον αφορά τον αριθμό ή τις θέσεις των αντιπυραυλικών συστοιχιών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι η χώρα του θέλει να παραμείνει εκτός της συριακής κρίσης, αλλά θα «απαντήσει δυναμικά» σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον της.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την ίδια ώρα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τις χώρες, ιδιαίτερα την Ρωσία, να υποστηρίξουν το βρετανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει τις καταγγελθείσες επιθέσεις με χημικά όπλα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εγκρίνει την λήψη «απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των αμάχων.

«Χαιρετίζουμε την βρετανική πρωτοβουλία να οδηγήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει ξανά την χρήση χημικών όπλων στην Συρία. Καλούμε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα την Ρωσία, να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία και να συμβάλουν σε μια κοινή στάση από την παγκόσμια κοινότητα κατά της χρήσης χημικών όπλων μαζικής καταστροφής στην Συρία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ διαβεβαίωσε σήμερα τις ασιατικές χώρες ότι συνεχίζεται η πολιτική της επανεξισορρόπηση της αμερικανικής διπλωματίας προς την Ασία, μολονότι στην τρέχουσα ημερήσια διάταξή του κυριαρχεί η κρίση με την Συρία.

Σε συνάντηση που είχε με τους ασιάτες ομολόγους του στο Μπρουνέι, ο Χέιγκελ ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση στις διενέξεις στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Η σύνοδος αυτή των υπουργών Άμυνας των χωρών της Asean, της ένωσης των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως και άλλων χωρών της Ασίας αποτελούσε τον κύριο σταθμό της περιοδείας του Τσακ Χέιγκελ διάρκειας μιας εβδομάδας στην νοτιοανατολική Ασία. Όμως η κρίση ανάμεσα στους Δυτικούς και στην Συρία, μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς της Δαμασκού, έχει μονοπωλήσει την προσοχή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας.

Ο Χέιγκελ δήλωσε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «έτοιμες» για μια στρατιωτική δράση στην Συρία αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει την έγκρισή του.