Τουλάχιστον 20 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες συλλήψεις μετράει η Χιλή. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους, ως μέσο αντίδρασης στη φτώχεια, τις συνθήκες διαβίωσης και στην ακρίβεια που πλήττει κυρίως τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις.

Η χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, που επαινείται πάγια για την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα, βιώνει από τη 18η Οκτωβρίου ένα κύμα κοινωνικής αναταραχής άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Το νοικοκύρεμα του Πινιέρα, ο ανασχηματισμός και η αποχώρηση των «σκληρών» της κυβέρνησής του, δεν προσφέρει «καμιά ένδειξη» πως η κυβέρνηση θέλει πράγματι «αλλαγή», έκρινε ο γερουσιαστής Κάρλος Μόντες των σοσιαλιστών (αντιπολίτευση).

Ο ανασχηματισμός και οι νέες διαδηλώσεις καταγράφηκαν ενώ αναμένεται στη Χιλή σήμερα Τρίτη — κατά το νεότερο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση — αποστολή του ΟΗΕ που θα διενεργήσει έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το μέτρο εξαίρεσης, που επιβλήθηκε από την πρώτη ημέρα των ταραχών, εντέλει ήρθη τα μεσάνυχτα της Κυριακής [στις 05:00 χθες Δευτέρα ώρα Ελλάδας] και χιλιάδες στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα — για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας — επέστρεψαν στους στρατώνες τους.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει ένα όχημα της αστυνομίας να αναπτύσσει ταχύτητα, να κτυπά με δύναμη έναν διαδηλωτή και να τον εκτοξεύσει τουλάχιστον 50 μέτρα απόσταση.