Την άποψη πως μία διαγραφή του χρέους σε περίπτωση κατάσχεσης του ακινήτου, αντί να αποφέρει μία λύση στο πρόβλημα των εξώσεων, θα προκαλούσε «αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων» στην Ισπανία, εξέφρασε ο πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Banco Popular, Άνχελ Ρον.

Οι εξώσεις αντιπροσωπεύουν μεν ένα «κοινωνικό δράμα» που θα πρέπει να επιλυθεί, όμως το πρόβλημα τούτο «σχετίζεται περισσότερο με την οικονομική κατάσταση, παρά με τον νόμο για την κατοικία», πρόσθεσε ο Ρον κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του ισπανικού χρηματοοικονομικού τομέα.

«Έως σήμερα, η νομοθεσία για την κατοικία έχει λειτουργήσει κατά το μάλλον ή ήττον καλά», επεσήμανε ο Ρον.

Οι οργανώσεις πολιτών κατά των εξώσεων αξιώνουν τους τελευταίους μήνες να προστεθεί η διαγραφή χρεών στον νόμο για την κατοικία, όμως αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν στο Κοινοβούλιο και που σύντομα θα τεθεί σε έγκριση και από τη Γερουσία.

Το μέτρο αυτό συνίσταται στην αποπληρωμή του χρέους προς την τράπεζα με την κατάσχεση του ακινήτου όποιου δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις. Οι υποστηρικτές του μέτρου διατείνονται ότι με αυτήν την πρόβλεψη θα απαλλάσσονται όσοι έχουν υποστεί εξώσεις από την επιπλέον υποχρέωση να αποπληρώσουν και το υπόλοιπο του χρέους τους.

Οι πολέμιοί του, ωστόσο, υποστηρίζουν πως μία τέτοια ρήτρα θα οδηγούσε σε αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων που θα ζητούν οι τράπεζες κι έτσι θα μειωθεί η δυνατότητα των μεσαίων στρωμάτων να έχουν πρόσβαση στην ιδιοκτησία.

Το 83% των ισπανικών νοικοκυριών είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων τους και παρά την κρίση, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών «παραμένει μικρός», υπενθύμισε ο Ρον, πρόεδρος της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα από άποψη κεφαλαιοποίησης.

Σε περίπτωση που οι οφειλέτες οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν δώσουν το ακίνητό τους στις τράπεζες, εκείνοι χάνουν την κατοικία τους, οι τράπεζες μειώνουν το ποσοστό της συνολικής αξίας των ακινήτων που είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν κι έτσι πρόσβαση στην κατοικία θα έχουν μόνον οι οικονομικά εύρωστοι, επεσήμανε ο ίδιος.