Τα κινητά τηλέφωνα του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αποτέλεσαν στόχο επίθεσης χάκερ, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας χθες Πέμπτη.

Ο πρόεδρος είναι ενήμερος για τα συμβάντα, τα οποία αντιμετωπίζονται ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας, κατά την ανακοίνωση του υπουργείου.

Αρκετοί ύποπτοι συνελήφθησαν την Τρίτη, σύμφωνα με το υπουργείο, του οποίου προΐσταται ο πρώην δικαστής Σέρζου Μούρου, ο οποίος διορίστηκε από τον Μπολσονάρου μετά την εκλογική νίκη του ακροδεξιού πολιτικού πέρυσι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil μετέδωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα και εκδόθηκαν επτά εντάλματα έρευνας. Κατά την ίδια πηγή, η ομάδα στην οποία ανήκουν τα πρόσωπα που συνελήφθησαν πιστεύεται ότι είχαν παραβιάσει την ασφάλεια τουλάχιστον 1.000 κινητών τηλεφώνων.

Ανάμεσα στις συνδέσεις που είχαν γίνει στόχος των χάκερ πιστεύεται ότι συμπεριλαμβάνονταν αυτές του υπουργού Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις και του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης Μούρου.

Κατά το Agência Brasil και την εφημερίδα Folha de São Paulo, ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να ομολόγησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι μέρος των μηνυμάτων του υπουργού Δικαιοσύνης δόθηκε στον ερευνητικό δημοσιογραφικό ιστότοπο The Intercept, συνιδρυτής του οποίου είναι ο πολύ γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ.

Ο ιστότοπος άρχισε μια σειρά αποκαλύψεων βάσει των μηνυμάτων αυτών, που έλαβε από ανώνυμες πηγές, τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του ιστότοπου, μεταξύ άλλων τα μηνύματα αποδεικνύουν ότι ο Μούρου ήταν κάθε άλλο παρά αμερόληπτος κατά τη διενέργεια της έρευνας για τις κατηγορίες περί διαφθοράς που βάρυναν τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούλα άρχισε να εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών τον Απρίλιο του 2018 για την υπόθεση. Εφετείο μείωσε αργότερα την ποινή του σε 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη.

Ο Μούρου αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και προσπαθεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο.

Βραζιλιάνος δικαστής δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως οι κυβερνοπειρατές ανήκουν σε «εγκληματική οργάνωση», μετέδωσε το Agência Brasil.

Ο ιστότοπος The Intercept Brasil σχολίασε ότι «η προσπάθεια να συνδεθούν οι υποτιθέμενοι χάκερ με τη δουλειά μας είναι μια από τις πολλές επιθέσεις που έχουμε δεχθεί αφότου αρχίσαμε να δημοσιοποιούμε» τις πληροφορίες που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Μούρου και τον ίδιο τον Μπολσονάρου.