Με επίθεση απειλεί τη Νότια Κορέα η Πιονγκγιάνγκ μετά τη διαδήλωση μιας συντηρητικής ομάδας στη Σεούλ, η οποία έκαψε το ομοίωμα του πρώην ηγέτη του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ιλ.

«Η ανώτατη διοίκηση του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, την Τρίτη, εξέδωσε τελεσίγραφο κατά των μαριονέτων της Νότιας Κορέας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Κατά το βορειοκορεατικό καθεστώς το κάψιμο του πορτρέτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι μια «φρικτή, ασυγχώρητη πράξη».

Η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε συγγνώμη και είπε ότι θα λάβει μέτρα αντιποίνων χωρίς προειδοποίηση, εφόσον δεν σταματήσουν αυτές οι πράξεις. Η Βόρεια Κορέα τίμησε, τη Δευτέρα, την 101η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της χαρακτήρισε «λυπηρό» το σημερινό τελεσίγραφο της Πιονγκγιάνγκ. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Βορράς εκνευρίζεται με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο» και τις χρησιμοποιεί για «να απευθύνει απειλές εναντίον μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

“«α προχωρήσουμε σε σοβαρά και αποφασιστικά αντίποινα σε περίπτωση ενορχηστρωμένων προκλήσεων όποιοι κι αν είναι οι λόγοι τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Κιμ Μιν-Σέοκ. Εντούτοις, παρά τις απειλές, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να μισανοίγει την πόρτα του διαλόγου.

«Η έμφαση είναι τώρα στις προϋποθέσεις για την επανάληψη του διαλόγου και αυτό αξίζει τον κόπο να σημειωθεί», επισήμανε σήμερα ο Κιμ Γιονγκ-Χιούν, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Πανεπιστήμιο Ντονγκούκ της Σεούλ.