Θλίψη τόσο στους πολιτικούς της συντρόφους, όσο και στους στους αντιπάλους της, στη Βρετανία, προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Υπήρξε μια «αληθινή δύναμη της φύσης» κι ένα «πολιτικό φαινόμενο», δήλωσε ο διάδοχός της στον πρωθυπουργικό θώκο και ηγετικό στέλεχος των Συντηρητικών, Τζον Μέιτζορ,

«Οι μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της οικονομίας, της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των συνδικάτων, και η ανάκτηση των Νήσων Φόκλαντ την ανύψωσαν πάνω από την τυπική πολιτική, και μπορεί να μην είχαν επιτευχθεί υπό οποιονδήποτε άλλο ηγέτη», εκτίμησε ο Μέιτζορ.

«Σε όρους διακυβέρνησης, το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξε κατεύθυνση υπό την – και σε μεγάλο βαθμό χάρη στην – ηγεσία της», πρόσθεσε.

«Τα εξαίρετα χαρακτηριστικά της θα τα θυμούνται πάντα όσοι συνεργάστηκαν στενά μαζί της: θάρρος και αποφασιστικότητα στην πολιτική, ανθρωπιά και γενναιοδωρία πνεύματος στην ιδιωτική της ζωή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την εκλιπούσα μια «επιβλητική πολιτική μορφή».

«Πολύ λίγοι ηγέτες καταφέρνουν να μεταβάλλουν όχι μόνο το πολιτικό τοπίο στη χώρα τους αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Μάργκαρετ ήταν μια τέτοια ηγέτιδα. Η παγκόσμια απήχησή της ήταν τεράστια», είπε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών.

«Ορισμένες από τις αλλαγές που έκανε στη Βρετανία, σε ορισμένες διαστάσεις τους τουλάχιστον, διατηρήθηκαν αυτούσιες από την κυβέρνηση των Εργατικών το 1997, και εντέλει κατέληξαν να εφαρμοστούν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε καταλήγοντας ο Τόνι Μπλερ.