Πέθανε σήμερα το πρωί ο τεραπληγικός καθηλωμένος επί 11 χρόνια σε κατάσταση φυτού ασθενής Βενσάν Λαμπέρ μετά την οριστική διακοπή κάθε φροντίδας την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν μέλη της οικογενείας του.

«Ο Βενσάν πέθανε στις 08.24 το πρωί» στο νοσοκομείο της Ρεν, διευκρίνισε ο ανιψιός του Φρανσουά.

Η περίπτωση του Βενσάν Λαμπέρ, 42 ετών, που υπήρξε ψυχιατρικός νοσηλευτής και έπεσε θύμα τροχαίου το 2008, έγινε σύμβολο της συζήτησης για τον τερματισμό της ζωής στην Γαλλία.

Στις 2 Ιουλίου, ο γιατρός Βενσάν Σαντσές, επικεφαλής της υπηρεσίας παρηγορητικής αγωγής του Νοσοκομειακού Κέντρου της Ρεν ξεκίνησε και πάλι τη διαδικασία διακοπής της φροντίδας έπειτα από απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Εκτός της παροχής τροφής και νερού, το ιατρικό πρωτόκολλο προέβλεπε «βαθιά και συνεχή» νάρκωση.

«Με τον θάνατο στην ψυχή σάς ανακοινώνουμε ότι ο Θεός κάλεσε κοντά του τον αγαπημένο μας Βενσάν», δήλωσε ο ετεροθαλής αδελφός του, ο οποίος ήταν αντίθετος, όπως και οι γονείς, με την διακοπή της αγωγής.

Η απίστευτη κόντρα της οικογένειας Βενσάν Λαμπέρ

Ο θάνατός του δίνει επιτέλους ένα τέλος σε ένα πολυετές δικαστικό, κοινωνικό και οικογενειακό σίριαλ που δίχασε την πολυμελή οικογένεια του Βενσάν Λαμπέρ: από την μία πλευρά οι γονείς του, θρήσκοι καθολικοί, οι οποίοι αντιτάχθηκαν επί όλα αυτά τα χρόνια στη διακοπή της αγωγής που κρατούσε σε ένα είδος ζωής τον γιο τους. Υποστηρίχθηκαν από πολλές οργανώσεις και επιτροπές.

Έπειτα από χρόνια που προσπαθούσε να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του, η ιατρική ομάδα του Λαμπέρ σύστησε το 2013 τη διακοπή της παροχής φροντίδας, έπειτα από συνεννόηση με τη σύζυγό του.

Επειδή όμως δεν ζητήθηκε η γνώμη της, η υπόλοιπη οικογένεια προσέφυγε δικαστικά εναντίον της απόφασης ξεκινώντας μια μακρά δικαστική μάχη, η οποία έφτασε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της διακοπής της ιατρικής φροντίδας.

Η σύζυγος του Βενσάν Λαμπέρ
Η σύζυγος του Βενσάν Λαμπέρ

Εμπόδιο στην ευθανασία του τετραπληγικού Βενσάν Λαμπέρ ήταν οι γονείς του, που είναι πιστοί καθολικοί και αντιτίθενται έντονα στην παθητική ευθανασία.

Από την άλλη πλευρά η σύζυγός του, ο ανιψιός του Φρανσουά και έξι από τους οκτώ αδελφούς και αδελφές του που κατήγγελλαν αυτήν την «θεραπευτική εμμονή». Οι άνθρωποι αυτοί υποστήριζαν ότι ο ίδιος ο Βενσάν Λαμπέρ τους είχε εμπιστευθεί ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζήσει «σαν λαχανικό», αν και δεν είχε αφήσει γραπτή οδηγία.

Η μητέρα του Βενσάν Λαμπέρ

Η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γαλλία, όπου η ευθανασία είναι παράνομη, όμως οι γιατροί μπορούν να βάζουν τους ασθενείς που δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε κατάσταση βαθιάς νάρκωσης.