Το ιταλικό κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων απειλεί δημοσίως να ακυρώσει την παραχώρηση αυτοκινητοδρόμων στην Atlantia λόγω της περσινής, φονικής κατάρρευσης της γέφυρας στη Γένοβα, ωστόσο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το κόμμα είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί με αναθεωρήσεις στη μακρόχρονη σύμβασή της.

Αντί να ανακαλέσει τη σύμβαση, που λήγει το 2038 και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δαπανηρή αποζημίωση για το κράτος, το Κίνημα των 5 Αστέρων εξετάζει την περίπτωση να παρουσιάσει μια λίστα με αιτήματα, όπως μια σημαντική μείωση στα διόδια, δήλωσαν δύο πηγές από το κόμμα.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο τερματισμός του συμβολαίου της Atlantia θα μπορούσε να κοστίσει στη Ρώμη έως και 24 δισεκ. ευρώ, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία πληρωμή εάν καταφέρει να αποδείξει αμέλεια από την πλευρά της εταιρίας.

Ο ηγέτης των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο έχει κατηγορήσει τον κυβερνητικό του εταίρο, τη δεξιά Λέγκα, ότι είναι πολύ επιεικής με την Atlantia αναφορικά με την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα πέρσι τον Αύγουστο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 43 άνθρωποι.

Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες απειλές του Ντι Μάιο έχουν στόχο να πιέσουν τον όμιλο, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Μπένετον, γνωστή για τη μάρκα των ρούχων της, προκειμένου αυτός να συμφωνήσει στα αιτήματα του κόμματός του όταν αυτά παρουσιαστούν, δήλωσαν οι πηγές.

Η Atlantia ανέκαθεν αρνείτο κάθε παρατυπία και έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει 439 εκατ. ευρώ για να ξαναχτιστεί η γέφυρα, τα απομεινάρια της οποίας κατεδαφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Ντι Μάιο δεν είναι τρελός, είναι προφανές ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση», δήλωσε στο Reuters πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του ηγέτη του κόμματος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Έχουμε να παρουσιάσουμε προσφορές και η Atlantia έχει συμφέρον να διαπραγματευθεί». Η αξία της σύμβασης, η οποία έχει συναφθεί με τη μονάδα της Atlantia, την Autostrade per l’Italia, ανέρχεται στο ένα τρίτο των λειτουργικών κερδών του ομίλου.

Άλλη υψηλόβαθμη πηγή από το Κίνημα των 5 Αστέρων δήλωσε ότι το σημαντικό αίτημα θα είναι η Atlantia να μειώσει τα διόδια. Αυτό θα έχει άμεσο οικονομικό όφελος για τους Ιταλούς ενώ θα ενισχύσει και τη δημοτικότητα των 5 Αστέρων. Τα διόδια στην Ιταλία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αποτελούν ευαίσθητο θέμα σε μια χώρα, που έχει επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτου στην ήπειρο.