Τα «πάνω κάτω» έφερε το Ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας, ακυρώνοντας την αθωωτική απόφαση υπέρ της Αμερικανίδας Αμάντα Νοξ και του Ιταλού πρώην συντρόφου της Ραφαέλε Σολετσίτο, και διατάσσοντας την επανεκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στη δολοφονία της συγκατοίκου της πρώτης  της βρετανίδας φοιτήτριας Μέρεντιθ Κέρτσερ, το 2007.

Οι Σολετσίτο και Νοξ απαλλάχτηκαν τελικά από τις κατηγορίες τον Οκτώβριο του 2011, αφού παρέμειναν επί τέσσερα χρόνια στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να επιστρέψει προς κρίση, λόγω διαδικαστικών παρατυπιών, όπως είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.

Με την σημερινή απόφαση δίνεται συνέχεια σε ένα δικαστικό δράμα που προκάλεσε παγκοσμίως πρωτοσέλιδα και έφερε ασυνήθιστη δημοσιότητα στην Περούτζια, την πόλη όπου η Νοξ και η Κέρτσερ μοιράζονταν διαμέρισμα ως φοιτήτριες στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών του πανεπιστημίου της πόλης.

Η Νοξ και ο Σολετσίτο κέρδισαν την έφεση που είχαν ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης που τους είχε επιβληθεί το 2009 για τη δολοφονία της 21 έτους Κέρτσερ – μία, κατά τους εισαγγελείς, σεξουαλική επίθεση που πραγματοποιήθηκε υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Η αθώωσή τους επήλθε μετά την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας εμπειρογνωμόνων η οποία αποφάνθηκε ότι η αρχική έρευνα της αστυνομίας ήταν αναξιόπιστη.

Η Κέρτσερ βρέθηκε νεκρή και ημίγυμνη με περισσότερα από 40 τραύματα από μαχαίρι στο σώμα της και κομμένο τον λαιμό στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με την Νοξ.

Η Νοξ, η οποία επέστρεψε στο σπίτι της στο Σιάτλ όταν αποφυλακίστηκε στην Ιταλία, πρόκειται να μιλήσει δημόσια στην αμερικανική τηλεόραση για πρώτη φορά σχετικά με τη δίκη, τον Απρίλιο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει και το βιβλίο με θέμα την εμπειρία της.