Το GERB του Μπορίσοφ θα είναι το πρώτο κόμμα που θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ, τη Δευτέρα, μετά τη σημερινή αποδοχή της παραίτησης της κυβέρνησης από τη βουλή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος, λίγο μετά την ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, που με ψήφους 209 υπέρ – έναντι πέντε κατά και μίας αποχής – έκανε αποδεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης, που είχε αναγγείλει μία ημέρα νωρίτερα ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε περίπτωση που όλα τα κόμματα δεν δεχθούν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως έχουν προαναγγείλει, ο κ. Πλεβενελίεφ θα πρέπει να ορίσει προσωρινή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση κι ενώ η βουλή επρόκειτο να ψηφίσει επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και επονομαζόμενου «αρχιτέκτονα» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής Συμεών Ντιάνκοφ, ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Είχαν προηγηθεί, μία μέρα πριν (την Τρίτη), βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, στο κέντρο της Σόφιας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 25 ατόμων, εκ των οποίων οι 14 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα διεξάγονται μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας κατά των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος αλλά και της γενικότερης πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης.