Μία ημέρα μετά την απόλυση του υπουργού οικονομικών και αντιμέτωπος με ένα ολοένα αυξανόμενο κύμα λαϊκής οργής για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προσπάθησε χθες να ηρεμήσει τις διαμαρτυρίες με την υπόσχεση να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να τιμωρήσει με πρόστιμα τις ξένες εταιρείες ενέργειας που υπερβαίνουν το πλαφόν.

Ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε της ανάκληση της άδειας της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κεντρικής Ευρώπης στην Βουλγαρία, την CEZ καθώς και πρόστιμα σε άλλες επιχειρήσεις.

Αλλά, οι σημερινές κινήσεις δεν εκτόνωσαν τη δυσαρέσκεια για το υψηλό κόστος της ενέργειας, τα μονοπώλια ρεύματος και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Φωνάζοντας «Μαφία» και «Παραίτηση», χιλιάδες Βούλγαροι βγήκαν ξανά στους χιονισμένους δρόμους της Σόφιας και σε 10 άλλες πόλεις, παρά τις υποσχέσεις Μπορίσοφ. Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.