Ο καναδός μπράβος της νύχτας έγινε εκατομμυριούχος όταν διείσδυσε στην πλέον διαβόητη συμμορία μηχανόβιων του κόσμου και κατόπιν αποφάσισε να τους βγάλει από τη μέση, λειτουργώντας ως μυστικός ντετέκτιβ.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς αστυνομικής επιχείρησης, ο Michael Plante μετατράπηκε από μπράβος νυχτερινών κέντρων και μποντιμπιλντεράς στον άνθρωπο που κατάφερε να οδηγήσει στη σύλληψη 12 μελών των Hells Angels!

Ο Plante, που μετά την επιχείρηση άλλαξε και πάλι την ταυτότητά του καθώς και τον τόπο διαμονής του, είχε ένα δύσκολο έργο: να κερδίσει την εμπιστοσύνη της συμμορίας των μηχανόβιων και κατόπιν… να τη χάσει.

Δουλεύοντας περιστασιακά ως μπράβος σε κέντρα διασκέδασης και γυμναστής σε γυμναστήρια του Βανκούβερ, γνώρισε μέλη της συμμορίας και άρχισε να τους προσεγγίζει με προσοχή.

Έπιασε δουλειά στο γυμναστήριο Fitness Quest, όπου σύχναζαν μέλη των Hells Angels, ενώ παράλληλα απασχολούταν τα βράδια στο στριπτιζάδικο Marble Arch, το οποίο ήταν ένα από τα αγαπημένα μέρη των μηχανόβιων.

Το επίμαχο βράδυ λοιπόν της γνωριμίας με τη συμμορία, ο Plante έκανε μια κίνηση ματ: πέταξε έξω από το μαγαζί ένα μέλος των Angels που είχε μεθύσει και προκαλούσε φασαρίες. Κι ενώ η κίνηση δεν φάνταζε ιδιαίτερα έξυπνη, εκτιμήθηκε παραδόξως από τα αφεντικά της συμμορίας, κερδίζοντας στον Plante τις προσωπικές ευχαριστίες του Louie Robinson, «αξιωματούχου» των Angels και ετεροθαλή αδερφού του τοπικού αρχηγού John Bryce.

Την επόμενη νύχτα ο μύθος του «πορτιέρη Mike» είχε ήδη φτιαχτεί, με τους Louie Robinson και Randy Potts να τον στρατολογούν επιτόπου σε δοκιμαστική βάση, χωρίς να αποτελεί αρχικά κανονικό μέλος της συμμορίας. Ο Randy Potts, γνωστός έμπορος κοκαΐνης, ανέθεσε στον Plante την πρώτη του αποστολή: να «κανονίσει» έναν αντίπαλο που του είχε κλέψει το περίφημο γιλέκο των Hells Angels.

Ο κακοποιός Potts και ο Plante κυνήγησαν τον αντίπαλο και τον πυροβόλησαν, αστοχώντας ωστόσο (ο Plante ηθελημένα), με τον τύπο να βρίσκεται λίγο αργότερα νεκρός και την αστυνομία να συλλαμβάνει τον Plante ως ένοχο. Αντί να τον κλείσουν βέβαια στη φυλακή, του πρότειναν να συνεργαστεί μαζί τους για να τσακώσουν τους διαβόητους κακοποιούς, γεγονός που ο Plante δέχτηκε με ενθουσιασμό.

Ήταν καλοκαίρι του 2003 όταν άρχισε να πληροφορεί την αστυνομία για τις έκνομες δραστηριότητες της ομάδας, που περιλάμβαναν διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκράτηση μαρτύρων και εκτέλεση συμβολαίων θανάτου. Το 2004 ο Plante θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως μυστικός αστυνομικός, αποκτώντας αστυνομική ασυλία για τα αδικήματα που αναγκαζόταν να κάνει για τους Angels, καθώς βέβαια και μισθό. Ήταν όμως και «καλωδιωμένος», γεγονός που έκανε εξαιρετικά επικίνδυνη τη συναναστροφή με την εγκληματική συμμορία.

Μήνες μετά, και αφού διεκπεραίωσε πολλαπλές αποστολές για τους Angels, θα γίνει δεκτός ως «επίσημος φίλος» της ομάδας, αποκτώντας την πλήρη εμπιστοσύνη τους. Η υπόθεση λίγο έλειψε να στεφθεί από αποτυχία όταν τον Ιανουάριο του 2005 η συμμορία δεν «προήγαγε» τον Plante ως επίσημο μέλος της, προτιμώντας αντιθέτως άλλον υποψήφιο. Οι τίτλοι τέλους έπρεπε να πέσουν στην υπόθεση, καθώς ο Plante είχε φτάσει στα όριά του.

Ο Plante έλαβε από τις Αρχές δύο δόσεις των 500.000 δολαρίων για τη συνεργασία του, με την πρώτη να του επιδίδεται όταν άφησε τη συμμορία και μετεγκαταστάθηκε κάπου στις ΗΠΑ, αλλάζοντας την ταυτότητά του. Η δεύτερη ήρθε τον Οκτώβριο του 2012, όταν το δικαστήριο καταδίκαζε οριστικά 12 μέλη των Angels για πολλαπλά κακουργήματα.

Ο Plante προσπαθεί πλέον να ξεχάσει την περιπέτειά του και να ζήσει μια απλή, φυσιολογική ζωή, παρά τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχει, καθώς το πρόσωπό του είναι γνωστό στη συμμορία των μηχανόβιων, που έχουν απλώσει τα δίχτυα τους σε όλη την Αμερική, ακόμα και τη Βραζιλία. Η προσωπική ηρεμία και η ασφάλεια δεν θα περιληφθούν ποτέ πια στον βίο του ανθρώπου που έκλεισε στη φυλακή τους διαβόητους συμμορίτες…