Η καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων έκαιγε επί σχεδόν 8,5 ώρες, ωστόσο η διάσωση, τελικά, του εμβληματικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, φαίνεται πως κρίθηκε από την ηρωική προσπάθεια είκοσι πυροσβεστών και μάλιστα μέσα σε μόλις μισή ώρα.

Αυτό το «κρίσιμο χρονικό παράθυρο» επισήμανε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνές, σε δηλώσεις του μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ιστορικό κτίριο του Παρισιού.

Ο Νουνές επαίνεσε το «κουράγιο και την αποφασιστικότητα» των πυροσβεστών, οι οποίοι «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους» για να σώσουν την πέτρινη κατασκευή του ναού και τους δύο πύργους του, την ώρα που το ξύλινο κομμάτι του γινόταν στάχτη.

Η φωτιά διέλυσε την οροφή του κτιρίου και προκάλεσε την κατάρρευση του περίφημου βέλους της.

«Ξέρουμε πως όλα κρίθηκαν μέσα σε 15-30 λεπτά» δήλωσε ο Νούνες, προσθέτοντας πως στη συνέχεια οι προσπάθειες θα επικεντρώνονταν στον έλεγχο της ασφάλειας του οικοδομήματος.

Τους πυροσβέστες ευχαρίστησε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Οι πυροσβέστες σταμάτησαν τη φωτιά αντιμετωπίζοντας τους μεγαλύτερους κινδύνους. Ήταν εκεί 20 ή 25 πυροσβέστες από κάθε γωνιά της Γαλλίας, από κάθε περιοχή» δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα στην οροφή του καθεδρικού ναού, καίγοντας το ξύλινο εσωτερικό της και «γκρεμίζοντας» το βέλος. Τότε άρχισαν να εκφράζονται φόβοι για καταστροφή και των πύργων της Νοτρ Νταμ, όμως οι εστίες περιορίστηκαν έγκαιρα, πριν εξαπλωθούν περαιτέρω και προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.

«Ενισχυμένη από τα ξύλα, με ηλικία αιώνων, η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στην οροφή της Παναγίας των Παρισίων προς το εμβληματικό βέλος. Έβγαζε κίτρινο καπνό, εκτοξεύοντας κομμάτια ξύλου, πέτρας και μετάλλου. Από κάτω, χωρίς σχεδόν να βλέπουν, πυροσβέστες, ιερείς και δημοτικοί υπάλληλοι έβγαζαν χέρι με χέρι από το ναό τους πολύτιμους θησαυρούς του» περιγράφουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times τις δραματικές στιγμές της φωτιάς.

Ο πρώτος συναγερμός για φωτιά σήμανε στις 6:20 το απόγευμα, ανησυχώντας για ένα λεπτό τον ιερέα και μερικές εκατοντάδες πιστούς και τουρίστες που βρίσκονταν μέσα. «Όλοι έμειναν ακίνητοι για περίπου ένα λεπτό» περιγράφει ο ιερέας. Σοκ αλλά όχι πανικός. Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και σε λίγα λεπτά ο ναός είχε αδειάσει. Για 23 λεπτά όλοι νόμιζαν πως επρόκειτο για λάθος συναγερμό. Μέχρι που, στις 6:43, σήμανε και δεύτερος συναγερμός, από δεύτερο αισθητήρα, και η φωτιά άρχισε να γλείφει το ξύλινο κομμάτι του ναού. Ήταν πλέον ορατή και απ’ έξω.

Εξήντα έξι λεπτά μετά, στις 7:49, το βέλος του ναού έπεσε φλεγόμενο.

Η Myriam Chudzinski ήταν μεταξύ των 20 πυροσβεστών που ήταν ήδη εκεί. Κουβαλώντας τον εξοπλισμό τους ανέβηκαν εκατοντάδες σκαλιά για να φτάσουν στην κορυφή ενός από τους δύο πύργους.

«Ξέραμε πως η οροφή καιγόταν, αλλά δεν ξέραμε την ένταση. Από ψηλά καταλάβαινες πόσο δραματικά ήταν τα πράγματα. Η ζέστη ήταν πολύ μεγάλη κι έπρεπε να κάνουμε πίσω, εξαπλωνόταν πολύ γρήγορα η φωτιά» περιγράφει.

Η ίδια θυμάται πως άκουσε έναν γδούπο αλλά ήταν αφοσιωμένη στη διάσωση του πύργου. Μετά έμαθε πως ήταν η κατάρρευση του βέλους.

Οι 20 πυροσβέστες δεν σταμάτησαν να δίνουν τη μάχη στους πύργους, ενώ ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα κινούνταν μέσα στον ναό. Το ρομπότ δεν κινδύνευε, οι πυροσβέστες όμως ήταν πολύ εκτεθειμένοι.

Στις 11: 23 ο επικεφαλής της πυροσβεστικής ανακοίνωσε πως η υπόλοιπη Παναγία των Παρισίων, και οι δύο πύργοι, είχαν σωθεί. Η κατάρρευσή τους ήταν θέμα μισής ώρας.

Χρειάστηκαν πολλές ώρες ακόμα για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ολικής καταστροφής στον ιστορικό ναό.

«Πέρα από το συναίσθημα, πέρα από τις λέξεις, πέρα από τα δάκρυα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, «αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η υπερηφάνεια των ανδρών και των γυναικών που αφοσιώθηκαν στη διάσωση της Νοτρ Νταμ».