Μεγάλους κλυδωνισμούς φαίνεται να προκαλεί στις ΗΠΑ το αεροπορικό δυστύχημα στην Αιθιοπία με τους 157 νεκρούς και ο απόηχός του, καθώς το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ξεκινά, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο,  έρευνα για τη διαδικασία έγκρισης των αεροσκαφών Boeing 737 MAX από τον ρυθμιστικό φορέα των αεροπορικών μεταφορών, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας FAA.

Ο συγκεκριμένος Τύπος αεροσκάφους εμπλέκεται στα δύο πρόσφατα πολύνεκρα δυστυχήματα, της Lion Air στην Ινδονησία και της Ethiopian Airlines στην Αιθιοπία.

Όπως έγραψε χθες η Wall Street Journal, η έρευνα αφορά ένα σύστημα ασφαλείας που εκτιμάται ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο δυστύχημα της Lion Air, στην Ιάβα της Ινδονησίας, την 29η Οκτωβρίου, κατά το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 189 άνθρωποι. Οι αρχές θέλουν επίσης να μάθουν εάν το σύστημα MCAS, σκοπός του οποίου είναι να αποτρέπει την απώλεια στήριξης, ενδέχεται να έπαιξε ρόλο και στη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα τη 10η Μαρτίου.

Η έρευνα του υπουργείου Μεταφορών άρχισε μετά το δυστύχημα της Lion και επικεφαλής της έχει τεθεί ο γενικός επιθεωρητής του, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ζητήθηκε από τα στελέχη δύο γραφείων της FAA να φροντίσουν να είναι διαθέσιμοι οι ηλεκτρονικοί φάκελοι για τη διαδικασία. Ένα από τα αντικείμενα της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν τηρήθηκαν οι κανόνες κι έγιναν επαρκείς τεχνικές αναλύσεις για να ελεγχθεί το λογισμικό αποτροπής της απώλειας στήριξης.

Νωρίτερα χθες η FAA, οι διαδικασίες της οποίας για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των 737 MAX επίσης αμφισβητούνται λόγω δημοσιεύματος της εφημερίδας Seattle Times, κατά το οποίο ήταν εξαιρετικά βιαστική, διαβεβαίωσε πως όλα έγιναν βάσει των κανόνων

Το αεροσκάφος μελετήθηκε ενδελεχώς, με δοκιμές στο έδαφος και στον αέρα, για να «επιβεβαιωθεί πως ανταποκρινόταν στα κριτήρια της FAA», τόνισε η υπηρεσία.

Επίσης χθες Κυριακή, οι αρχές της Αιθιοπίας ανέφεραν πως το νέο δυστύχημα έχει «σαφείς ομοιότητες» με εκείνο της Lion, επικαλούμενες μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων από τα λεγόμενα μαύρα κουτιά του 737 MAX 8.

Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times είχαν γράψει για το πιθανό κόστος για την Boeing από το δυστύχημα στην Αιθιοπία, επισημαίνοντας τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η υποψία πως είχε προνομιακές σχέσεις με την εποπτεύουσα αρχή της, την αμερικανική Federal Aviation Administration.