Τον Ιανουάριο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες των πρωθυπουργών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον και τόνισε ότι αναμένει περαιτέρω πρόοδο στο διάλογο.

Η Άστον, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των χωρών -μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δεν σχολίασε το ζήτημα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Σερβία, για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες.

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την από κοινού διαχείριση των δύο διαβάσεων στο Κόσοβο σε δύσκολες συνθήκες επιβεβαιώνει ότι ακόμη πιο σημαντική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί στην επόμενη συνεδρίαση, δήλωσε ο Άστον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πολιτική πρόοδο στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε, η συμφωνία απέδειξε τη σαφή προσήλωση των δύο πλευρών στο διάλογο.

«Αυτό επέτρεψε την υλοποίηση της συμφωνίας υπό δύσκολες συνθήκες. Η συμφωνία αποδεικνύει πόσες πολλές είναι οι δυνατότητες, έχουμε μπροστά μας ακόμη δουλειά και μεγάλες προκλήσεις. Αναμένουμε να δούμε περαιτέρω πρόοδο τον Ιανουάριο, όταν θα συναντηθούμε ξανά» υπογράμμισε η κ. Άστον. Η ύπατη εκπρόσωπος χαιρέτισε τη δέσμευση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) να βοηθήσει τις δύο πλευρές στο διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελος των πολιτών του Κοσόβου.