Με όποια σειρά κι αν πιει κανείς κρασί και μπίρα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο

Τι έδειξε επιστημονικό πείραμα


ΚΟΣΜΟΣ
12:27
08/02/2019
Με όποια σειρά κι αν πιει κανείς κρασί και μπίρα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο
3
loading

Απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα αν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μεθύσει κάποιος ανάλογα με το αν θα πιει πρώτα μπίρα και μετά κρασί ή το αντίστροφο έδωσαν Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες, που έκαναν ένα πείραμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο και διαπίστωσαν αυτό που ξέρουν όλοι όσοι έχουν επίσης πειραματιστεί, αλλά ιδιωτικά: το αποτέλεσμα είναι λίγο-πολύ το ίδιο.

Οι ειδικοί, από τα πανεπιστήμια Βίτεν/Χέρντεκε και Κέιμπριτζ, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής «American Journal of Clinical Nutrition», χώρισαν 90 εθελοντές, ηλικίας από 10 έως 40 ετών, σε τρεις ομάδες, και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπίρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπίρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπίρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιει πρώτα μπίρα ήπιαν πρώτα κρασί και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν κάθε φορά προτού κοιμηθούν, σε κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, καθώς επίσης να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από μηδέν ως 56 πόσο ισχυρό ήταν το χανγκόβερ το επόμενο πρωί, με βάση τα σχετικά συμπτώματα (ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, δίψα, στομαχόπονος, ταχυπαλμία, απώλεια όρεξης κ.ά.).

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ήταν το μεθύσι και τα «μεθεόρτια» του δεν διέφεραν ουσιαστικά ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ «χανγκόβερ» σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το ποτό τις «πιάνει» περισσότερο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Δεν βρήκαμε να υπάρχει αλήθεια στην αντίληψη ότι αν κανείς πιει μπίρα πριν από το κρασί, θα κάνει πιο ήπιο μεθύσι από ό,τι αν κάνει το αντίστροφο» δήλωσε ο επικεφαλής Γερμανός ερευνητής Γιέραν Κέχλινγκ. «Στην πραγματικότητα αν πιει κανείς αρκετά από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, πιθανότατα θα έχει χανγκόβερ».

«Μπορεί να είναι δυσάρεστα τα "χανγκόβερ", αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό όφελος. Αποτελούν ένα προστατευτικό προειδοποιητικό σημάδι, που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να αλλάζουν την μελλοντική συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας» ανέφερε ο δρ Κάι Χένσελ του Κέιμπριτζ. «Δυστυχώς το "χανγκόβερ" είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πίνοντας τα ποτά με μια ορισμένη σειρά», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα του "χανγκόβερ", σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνουν, όταν τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν ξανά σχεδόν στο μηδέν. Η όλη διαδικασία περιέργως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών. Το «χανγκόβερ» μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, πέρα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Κάτι που, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί το ουίσκι «μπέρμπον» προκαλεί χειρότερο μεθύσι από ό,τι η βότκα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar tzafar1

  Μιλάμε για τρομερό επιστημονικό επίτευγμα!!! Πάρτε τους τα διπλώματα ρεεεεεεεεε. Οι τύποι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

 2. avatar Κώστας12345

  Δηλαδή έβαλαν ανήλικους από 10 έως 18 να πίνουν αλκοόλ για να μεθύσουν.
  Ωραίοι είναι.

 3. avatar Κώστας Παρίκος

  εθελοντές από 10 χρονών; φαντάζομαι είναι στη φυλακή τώρα οι ερευνητές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει