Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να επισκεφτεί την Τουρκία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν προκειμένου να επισκεφθεί ένα καταυλισμό σύρων προσφύγων και να συναντηθεί με τούρκους αξιωματούχους.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου θα μεταβεί σε έναν από τους πολυάριθμους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από τις τουρκικές αρχές για να υποδεχθούν τους περισσότερους από 120.000 σύρους πολίτες, οι οποίοι έχουν περάσει επισήμως τα σύνορα για να ξεφύγουν από τις μάχες.

Την επομένη μέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί στην Άγκυρα με τους κύριους τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη αυτή ανακοινώνεται ενώ το ΝΑΤΟ πρόκειται να αποδεχθεί επισήμως μέσα στις ερχόμενες ημέρες το τουρκικό αίτημα να αναπτυχθούν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία.

Μολονότι οι Τούρκοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως η ανάπτυξη αυτή έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, το μέτρο έχει προκαλέσει το θυμό της Δαμασκού και προειδοποιήσεις από τους δύο κύριους συμμάχους του συριακού καθεστώτος, τη Ρωσία και το Ιράν.

Μια αποστολή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται σήμερα στην Τουρκία και πρόκειται να συναντηθεί με υπευθύνους του τουρκικού στρατού και να επιθεωρήσει τις τοποθεσίες όπου πρόκειται να εγκατασταθούν αυτές οι συστοιχίες των πυραύλων Πάτριοτ.