Βίαιη ήταν η επέμβαση της αστυνομίας στο κέντρο της Μαδρίτης, με τους αστυνομικούς να πυροβολεί στον αέρα με πλαστικές σφαίρες και να κάνει χρήση γκλομπ για να απωθήσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κηρύχθηκε με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, που παρεμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες, στο κέντρο της Μαδρίτης.

Σύντομα, και άλλοι διαδηλωτές συνέκλιναν και περικύκλωσαν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να απομακρύνουν το πλήθος, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν με γκλομπ στις παρακείμενες οδούς.

Από νωρίς το πρωί διάφορες ομάδες διαδηλωτών είχαν ξεκινήσει την αντιπαράθεση με την αστυνομία, η οποία έχει αναπτύξει μία εντυπωσιακή δύναμη κρανοφόρων σε όλο το κέντρο, όπου πολλά καταστήματα δεν τόλμησαν να ανοίξουν.

Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν νωρίτερα στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση αυτή, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετ’ ολίγον σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες–18 εκ των οποίων ήσαν αστυνομικοί–ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82.

Δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, ενώ την επόμενη το κίνημα των ‘Αγανακτισμένων’, για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.