Στη θάλασσα της Μάγχης βρίσκονται κάποια μικρά νησάκια. Ένα από αυτά είναι το Guernsey. Δεν είναι όμως αυτό που θα μας απασχολήσει.

Στα 500 μέτρα από τη δυτική ακτή του βρίσκεται το μικροσκοπικό νησάκι Lihou που για το εντοπίσεις στον χάρτη χρειάζεσαι τη συνδρομή μεγεθυντικού φακού. Το εμβαδόν του είναι μόλις 15 εκτάρια και δεν έχει κατοίκους, παρά μόνο έναν φύλακα που ζει εκεί. Εδώ και 14 χρόνια το ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο κύριος Richard Curtis, ο οποίος όμως τώρα ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Γαλλία. Για το λόγο αυτό έβαλε αγγελία αναζητώντας τον άνθρωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Το νησάκι που από την 1η Μαρτίου 2006 έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέρει εξαιρετική θέα. Διαθέτει φυσική πισίνα, ανακαινισμένο σπίτι που χτίστηκε το 1960 και το οποίο θα πρέπει να συντηρεί ο επόμενος φύλακας. Ο νέος κάτοικος του νησιού θα έχει στη διάθεσή του και τρακτέρ για τις δουλειές του, ενώ στις υποχρεώσεις του περιλαμβάνεται και η φροντίδα της τοπικής πανίδας. Ο υποψήφιος θα πρέπει, σύμφωνα με την αγγελία, να έχει «νέες ιδέες» και να αναζητά νέες προκλήσεις.

Το νησί βρίσκεται υπό την διοίκηση του Guernsey και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από ένα δρομάκι που υπάρχει. Υπάρχει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια, καθώς η παλίρροια μπορεί να αποκόψει την επικοινωνία με το νησάκι για μέρες. Η αμοιβή δεν έχει γίνει γνωστή ωστόσο ο νέος φύλακας θα πληρώνεται από ένα φιλανθρωπικό τραστ που έχει αναλάβει τα έξοδα του νησιού.

Ο νησί Lihou έχει πλούσια ιστορία, με μοναχούς από το Mont St Michel να είναι οι παλαιότεροι γνωστοί άποικοί του. Τον 12ο αιώνα μάλιστα κατασκεύασαν στο νησί και μοναστήρι, τα ερείπια του οποίου υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος εξάσκησης Γερμανών στρατιωτών, με περισσότερα από 100 τεμάχια πυρομαχικών να έχουν βρεθεί θαμμένα στο χώμα τις τελευταίες δεκαετίες.