Κατά 12% μειώθηκαν οι καλλιεργήσιμες ζώνες κόκας στη Βολιβία, από τα 310.000 στρέμματα το 2010 στα 272.000 το 2011, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης των καλλιεργειών κόκας, την οποία δημοσίευσε σήμερα στη Λα Πας το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (ONUDC).

«Η έκθεση ατυή υποβλήθηκε σε μία διαφανή, ανεξάρτητη και αυστηρή διαδικασία επιτήρησης από τις ομάδες του Γραφείου», τόνισε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του οργανισμού στη Βολιβία Σέσας Γκέδες.

Οι πιο σοβαρές μειώσεις καταγράφηκαν στη ζώνη των Γιούνγκας στη Λα Πας (από τα 205.000 στρέμματα στα 182.000) και στην περιοχή της Κοτσαμπάμπα (από 101.000 στρέμματα στα 86.000), τόνισε ο Γκέδες στη διάρκεια τελετής στο ΥΠΕΞ παρουσία του προέδρου Έβο Μοράλες.

Την περασμένη Παρασκευή, η Βολιβία είχε «κατηγορηματικά» απορρίψει τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ότι η Λα Πας είχε «αποτύχει εμφανώς» στη μάχη της για την καταπολέμηση της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

Η Βολιβία, τρίτη σε σειρά παραγωγός χώρα κόκας (μετά την Κολομβία και το Περού) περιλαμβάνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για τη μάχη κατά των ναρκωτικών.

Στη χώρα αυτή, ο νομοθέτης επιτρέπει την καλλιέργεια 120.000 στρεμμάτων που θα προορίζονται για τις παραδοσιακές χρήσεις του προϊόντος (μάσηση και πόση της κόκας για ιατρικούς και λατρευτικούς σκοπούς, κατά της πείνας, της κόπωσης και των επιπτώσεων από το μεγάλο υψόμετρο), όμως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ακόμη φθάνουν τα 310.000 στρέμματα, περίπου, τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.