Ο Μπαράκ Ομπάμα αποδέχθηκε χθες Πέμπτη το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματός του για να αντιμετωπίσει τον ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, παίρνοντας το λόγο στο βήμα του εθνικού συνεδρίου του κόμματος στο Σάρλοτ.

«Αποδέχομαι το χρίσμα για το λειτούργημα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ομπάμα ο οποίος έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής από χιλιάδες συνέδρους που συγκεντρώθηκαν στην Time Warner Cable Arena, στο κέντρο της μεγάλης πόλης της Βόρειας Καρολίνας (βορειοανατολικές ΗΠΑ).

Ο Ομπάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη επανεκλογή έπειτα από τέσσερα χρόνια που χαρακτηρίστηκαν από τις συνέπειες μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, υπενθύμισε το σύνθημα της ελπίδας με το οποίο είχε κερδίσει την προεδρία, και υπογράμμισε πως «αυτή η ελπίδα τέθηκε σε δοκιμασία».

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «κόστος του πολέμου, σε μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας μας και στην πολιτική της παρεμπόδισης που μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν εξακολουθουμε να μπορούμε να βρισκόμαστε στο ύψος των προβλημάτων της εποχής μας».

«Όμως να το ξέρετε … τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν. Μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των δυσκολιών. Ο δρόμος που προτείνουμε είναι ίσως πιο δύσκολος, αλλά μας οδηγεί προς ένα καλύτερο κόσμο”, δήλωσε ακόμη.
“Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε στα τέσσερα ερχόμενα χρόνια, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.

Ο Ομπάμα είπε πως οι Ρεπουμπλικανοί «είναι κατευχαριστημένοι να μιλούν για όλα που πιστεύουν ότι είναι στραβά με την Αμερική, αλλά δεν έχουν πολλά να πουν για το πώς θα τα φτιάξουν. Θέλουν την ψήφο σας, αλλά δεν θέλον να ξέρετε το σχέδιό τους. Και αυτό διότι το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι η ίδια συνταγή που είχαν τα τελευταία 30 χρόνια».

Στην ομιλία του ο Ομπάμα επιτέθηκε έντονα στον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας τον ιδιαίτερα ότι προσέβαλε το Λονδίνο.

«Ίσως να μην είμαστε έτοιμοι για διπλωματία με το Πεκίνο, αν δεν μπορούμε να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να προσβάλουμε το στενότερο σύμμαχό μας», δήλωσε ο Ομπάμα υπαινισσόμενος μια επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ρόμνεϊ στα τέλη Ιουλίου στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας έκανε δηλώσεις για ελλείψεις στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Δεν χαρακτηρίζουμε τη Ρωσία υπ’ αριθμόν ένα εχθρό, και όχι την Αλ-Κάιντα, εκτός αν είμαστε μπλοκαρισμένοι σε μια νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος αυτή τη φορά σε πρόσφατες δηλώσεις του Ρόμνεϊ για το θέμα αυτό.