Την άποψη, πως η εκ περιτροπής Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ασκεί η Αυστρία από την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, «πηγαίνει καλά, αλλά κάποια θέματα θα μπορούσαν να πηγαίνουν πιο γρήγορα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο και προεδρεύοντα της ΕΕ Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο εξέτασαν από κοινού «διάφορα σημεία των διαφόρων Συμβουλίων».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε πως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως κατηγορία απέναντι στην Προεδρία, αλλά έχει να κάνει με την «ελλιπή βούληση διαφόρων κρατών-μελών», ο ίδιος άφησε όμως ανοικτό ποια είναι αυτά τα «διάφορα σημεία».

Αναφερόμενος στην πρόθεση της αυστριακής Προεδρίας να συγκαλέσει στις 18 Δεκεμβρίου στην Βιέννη ένα Φόρουμ για την Αφρική, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως για αυτή την πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελάριου υπάρχει η «πλήρης συναίνεση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της ΕΕ με την Αφρική, καθώς «η Αφρική είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Στην επισήμανση από τον Σεμπάστιαν Κουρτς πως με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν στόχο την αποτροπή ενός «σκληρού Brexit», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες μέσα στον Οκτώβριο, «ακόμη και αν μετά μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση μέσα στον Νοέμβριο».

Σε ομιλία του ενώπιον ακροατηρίου 500 και πλέον ατόμων στην έδρα της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Διαλόγου με τους πολίτες», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ να προωθήσει μία γρήγορη απόφαση και να παίξει ενεργό ρόλο στην θέσπιση της σχεδιαζόμενης Υπηρεσίας Αγοράς Εργασίας της ΕΕ (ELA).

Η Υπηρεσία, η οποία πιθανόν να εγκατασταθεί στην Βιέννη, θα ελέγχει κατά πόσον τηρούνται οι ελάχιστοι μισθοί και τα κοινωνικά κεκτημένα στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατήγγειλε ότι συνιστά «σκάνδαλο» το ό, τι κάποιες χώρες εφαρμόζουν το κοινωνικό «ντάμπινγκ», με το οποίο, όπως είπε, «ακούει ότι δυσκολεύεται και η αυστριακή κυβέρνηση».

Η τρέχουσα Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι για τη χώρα — που εντάχθηκε πλήρες μέλος μέλος στην ΕΕ την 1 η Ιανουαρίου 1995 — η τρίτη μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.