«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να εξετάσουν τη συνείδησή τους για να βρουν με ποιο τρόπο θα μειωθεί η βία στις ΗΠΑ» δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, μετά την πολύνεκρη επίθεση εναντίον τεμένους των Σιχ στο Ουισκόνσιν, λίγες εβδομάδες μετά από εκείνην που είχε σημειωθεί μέσα σε κινηματογράφο στην Ορόρα του Κολοράντο.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα τρομερά, τραγικά γεγονότα συμβαίνουν υπερβολικά συχνά» είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την τελετή υπογραφής ενός νόμου στο Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των όπλων.

Ο Ομπάμα, που δήλωσε συντετριμμένος από το γεγονός, τόνισε ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι ηγέτες των κοινοτήτων θα πρέπει να συζητήσουν όλοι μαζί το τι θα πρέπει να γίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι ομοσπονδιακές αρχές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη. Τόνισε όμως ότι «αν αποδειχθεί ότι υποκινήθηκε από την εθνικότητα αυτών που εκκλησιάζονταν στο τέμενος, τότε νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να πάρουν αποστάσεις από τέτοιου είδους συμπεριφορές».