Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ισραηλινή επίθεση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στις 31 Μαΐου, διερευνούν οι τρεις εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που βρίσκονται εδώ από την Κυριακή στο Αμάν της Ιορδανίας.

Η έρευνα ξεκίνησε σήμερα, με την εξέταση τεσσάρων μαρτύρων, οι οποίοι επέβαιναν στο στολίσκο.

«Οι εμπειρογνώμονες, κατά την παραμονή τους στην Ιορδανία, θα ακούσουν τις μαρτυρίες των περισσοτέρων από τους 33 Ιορδανούς που επέβαιναν στο επικεφαλής της νηοπομπής πλοίο, το Μαβί Μαρμαρά, στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο οι ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Αλαα Μπουρκάν, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των συνδικάτων της Ιορδανίας.

Οι συναντήσεις διεξάγονται σε μεγάλο ξενοδοχείο του Αμάν όπου διαμένουν οι εμπειρογνώμονες.

Οι ερευνητές βρίσκονταν επί δύο εβδομάδες στη Γενεύη όπου συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες Τούρκων και Ισραηλινών πριν μεταβούν στην Τουρκία στις 22 Αυγούστου.

Αναμένεται να παραμείνουν στην Ιορδανία έως τις 4 Σεπτεμβρίου και να παρουσιάσουν την έκθεσή τους στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα διεξαχθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη.