Σε περιορισμό της διπλωματικής της παρουσίας στο Ισραήλ προχωρεί η Τουρκία μετά την ανακοίνωση λεπτομερειών της έκθεσης του ΟΗΕ για την  ισραηλινή επιδρομή εναντίον του πλοίου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι. Παράλληλα η Άγκυρα απελαύνει τον πρεσβευτή του Ισραήλ και αναστέλλει τις στρατιωτικές συμφωνίες με το εβραϊκό κράτος.

Στην έκθεση του ΟΗΕ για την επιδρομή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης είναι απαράδεκτα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ αμέσως μετά την επιδρομή κατά του στολίσκου αρωγής πέρυσι και ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας θα περιοριστεί περαιτέρω σε επίπεδο δεύτερου γραμματέα, ενώ θα ανασταλεί επίσης η ισχύς των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ.

«Στο στάδιο αυτό, λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ περιορίζονται στο επίπεδο του δεύτερου γραμματέα (της πρεσβείας). Όλοι οι αξιωματούχοι με βαθμό ανώτερο από αυτό του δεύτερου γραμματέα, όπως ο πρεσβευτής, θα επιστρέψουν στη χώρα τους πριν από την Τετάρτη», δήλωσε.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα θέσει σε εφαρμογή το «σχέδιο Β» με κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αν η χώρα επιμείνει να μην ζητάει συγγνώμη, όπως αξιώνει η Άγκυρα, μετά την ισραηλινή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου και το θάνατο των εννέα Τούρκων.