Δεν θα παραμείνουν στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις και θα αφήσουν την περιοχή σε «αυτούς που τους ανήκει πραγματικά», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών συμμάχων τους στην πόλη αυτή το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μποζντάγκ πρόσθεσε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της πόλης Αφρίν στην Συρία.

Η Άγκυρα, σημείωσε εξάλλου, συγκέντρωσε «τα περισσότερα» από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι αυτοί άφησαν πίσω τα όπλα τους όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν εξαιτίας της υπό τουρκική ηγεσία επίθεσης στην πόλη αυτή δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

«Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν.

Οι τουρκικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από συριακές ανταρτικές οργανώσεις εισέβαλαν στην πόλη Αφρίν χθες και ύψωσαν την σημαία τους στο κέντρο της πόλης, δηλώνοντας ότι έχουν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη αυτή έπειτα από εκστρατεία διάρκειας οκτώ εβδομάδων που πραγματοποίησαν για την εκδίωξη από εκεί των Κούρδων μαχητών της YPG.

Οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη αντιμετωπίζουν απειλές από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, σημείωσε επίσης ο Μουστάφα.