Απέκλεισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ την πιθανότητα οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να ενσωματωθούν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την οποία θέλουν να διαπραγματευτούν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για τη μετά το Brexit εποχή.

Μιλώντας στο BBC, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Λεμέρ χαιρέτισε την «ξεκάθαρη» ομιλία της Τερέζα Μέι την Παρασκευή, κατά την οποία η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι τράπεζες της χώρας της δεν θα μπορούν πια να επωφελούνται από τους κανόνες που τους επιτρέπουν να πουλούν τις υπηρεσίες του σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξέφρασε όμως την ελπίδα το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ να ενσωματωθεί σε «ευρύτερη συμφωνία», σε σχέση με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και συνήθως περιορίζονται στο εμπόριο αγαθών.

«Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για πολλούς λόγους, που σχετίζονται με τη σταθερότητα και με θέματα εποπτείας καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Λεμέρ.

Ο Γάλλος υπουργός μίλησε για «εναλλακτικό σύστημα, που ονομάζεται ισοδύναμα καθεστώτα» – εξαιρέσεις που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτρέπεται σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις από χώρες μη μέλη της ΕΕ να έχουν συναλλαγές εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από τη δική τους χώρα.

Κατά τον Λεμέρ, αυτό είναι η «καλύτερη λύση» για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ωστόσο η βρετανική επιχειρηματική κοινότητα αντιτείνει ότι αυτά τα ισοδύναμα καθεστώτα είναι αυστηρά ρυθμισμένα και μπορούν να ανακληθούν.