Την άμεση απελευθέρωση των δύο Κινέζων ακτιβιστών δικηγόρων ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κόρη του ζευγαριού που καταδικάστηκε σε φυλάκιση με τη  κατηγορία της πρόσκλησης αναταραχής και της καταστροφής δημοσίων και ιδιωτικών αγαθών.

Η Κινέζα δικηγόρος Νι Γιουλάν και ο σύζυγός της Ντονγκ Τζιτσίν καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών και δύο ετών αντίστοιχα , όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Πεκίνου. Οι δύο δικηγόροι είχαν βοηθήσει θύματα αναγκαστικών εξώσεων και συνελήφθησαν πριν ένα χρόνο.

Η Νι Γιουλάν, η οποία έχει εκτίσει πολλές ποινές φυλάκισης, μία από τις οποίες την έχει αφήσει ανάπηρη, καταδικάσθηκε επίσης για απάτη.

Παρόντες έξω από το δικαστήριο ήσαν ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης διένειμε δήλωση της ΕΕ η οποία «εκφράζει την βαθιά της ανησυχία» για την καταδικασιτκή απόφαση κατά του ζεύγους των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κατάσταση της Νι Γιουλάν και το συζύγου της παρακολουθείται από την Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που εγείρουν το θέμα στις επαφές τους με τις κινεζικές αρχές.

Η κόρη του ζευγαριού, η Ντονγκ Σουάν, στην οποία επετράπη η είσοδος στο δικαστήριο, χαρακτήρισε την απόφαση «τελείως άδικη».

«Καλώ την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους γονείς μου. Και οι δύο είναι αδυνατισμένοι. Δεν μπόρεσα να δω το πρόσωπο της μητέρας μου, δεν γύρισε, αλλά καθόταν σε αναπηρική πυλοθρόνα και φαινόταν πολύ αδύναμη», είπε.

Η Νι και ο Ντονγκ συνελήφθησαν τον Απρίλιο 2011, όταν οι κινεζικές αρχές περιέστειλαν τις ελευθερίες δεκάδων ακτιβιστών, εξιατίας της ανησυχίας του Πεκίνου μήπως η αραβική άνοιξη επεκταθεί στην Κίνα.

Το ζεύγος πρσέφερε τη συνδρομή του σε πολλές οικογένειες θύματα αναγκαστικών εξώσεων, έπειτα από την πρώτη τους αναμέτρηση με τις αρχές το 2001, όταν δόθηκε εντολή για την αναγκαστική κατεδάφιση του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία κατά τη διάρκεια της κράτησής της το 2002 η 51χρονη Νι κακοποιήθηκε και υπέστη κατάγματα στα χέρια και στα πόδια. Εκτοτε είναι καθηλωμένη σε αναπηρική πολυθρόνα.

Τον Ιανουάριο 2012 οι κιενζικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στην κόρη του ζευγαριού να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να παραλάβει βραβείο ύψους 100.000 ευρώ με το οποίο τιμήθηκε η μητέρα της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.