Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανήγγειλε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους πρόκειται να μειωθούν οι μισθοί, που λαμβάνουν τώρα τα στελέχη στην ανώτατη ιεραρχία τριών επιχειρηματικών ομίλων, που βρίσκονται ακόμα στο καθεστώς των κρατικών επιδοτήσεων: δηλαδή στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM), στην τράπεζα Ally και, τέλος, στον όμιλο ασφαλίσεων AIG.

Από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών τονίστηκε με ανακοινωθέν ότι όσον αφορά τις τακτικές αποδοχές καθώς και τον αριθμό μετοχών, με τις οποίες τα 75 στελέχη στην ανώτατη ιεραρχία αυτών των ομίλων -25 στον καθένα- αμείβονται πάγια, η φετινή μείωση θα είναι 10%.

Παράλληλα, δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση όσον αφορά τις «έξτρα» μετοχές, που δίνονται στα ίδια στελέχη, εφόσον όμως «πετύχουν» κάποιον προκαθορισθέντα εταιρικό στόχο.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι έως το τέλος του 2012 θα μεσολαβήσει ακόμα μία μείωση τακτικών αποδοχών όλων των ανωτέρω, της τάξης του 2%, όπως ακριβώς θα συμβεί για τους υφιστάμενους στους ίδιους τρείς ομίλους.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο Ρόμπερτ Μπένμος, διευθύνων σύμβουλος στην AIG θα εισπράξει, με αφετηρία τακτικές ετήσιες αποδοχές τριών εκατομμυρίων δολαρίων, συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ετήσια έσοδα του Μπένμος, μόνον από το εταιρικό αξίωμα που κατέχει, είναι ανώτερα εκείνων του ομολόγου του στην GM, Νταν Έϊκερσον που με τακτικές ετήσιες αποδοχές 1,7 εκατ. δολ. θα εισπράξει λόγω της διευθυντικής άσκησης καθηκόντων συνολικά εννέα εκατ. δολάρια.

Στην Ally ο Μάικλ Α. Κάρπεντερ αποδέχθηκε, φέτος, να έχει μηδενικές μηνιαίες τακτικές αποδοχές. Ομως αμείβεται με μετοχές, που η τρέχουσα αξία τους αγγίζει τα εννέα εκατ. δολάρια.

Στη GM το αμερικανικό δημόσιο σήμερα μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο (ΜΚ) ποσοστό περίπου 30%. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 74% για την Ally και 77% για την AIG.