«Οι Αμερικανοί γερουσιαστές σύντομα θα κληθούν» να εξετάσουν «μια νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα», ανήγγειλε στην Ουάσινγκτον ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο ίδιο νομοθετικό Σώμα, Χάρι Ρέιντ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι επειδή οι Δημοκρατικοί δεν προτίθενται να κάνουν δεκτό μεγάλο αριθμό τροπολογιών, εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων, αναμενόμενο είναι ότι οι νέες κυρώσεις στη Γερουσία «πολύ σύντομα θα ψηφιστούν».

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο Ρέιντ, «στο στόχαστρο» των γερουσιαστών θα βρεθούν όλες οι ξένες τράπεζες, που διακινούν τα κεφάλαια των ιρανικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Ταυτοχρόνως, θα ληφθεί μέριμνα με τις ίδιες κυρώσεις, ώστε να καλυφθούν τα «κενά» που παρουσιάζουν ήδη ληφθείσες σε βάρος της Τεχεράνης κυρώσεις.

Κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν στο Ρόιτερς, σήμερα, ότι όσον αφορά τις ξένες τράπεζες, που συνεργάζονται με τις ιρανικές πετρελαϊκές εταιρείες, «η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει πια καταλήξει στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου με τις κυρώσεις σε βάρος τους, ενώ η αντίστοιχη επιτροπή στη Γερουσία επιλήφθηκε σχετικά πρόσφατα του ζητήματος».

Το ζητούμενο είναι να μην έχουν μελλοντικά αντιπροσώπευση στις αμερικανικές χρηματαγορές αυτές οι τράπεζες, τόνισε σχετικά ο Ρέιντ.

Ο απώτερος στόχος, που έχουν οι νέες κυρώσεις, είναι να δυσχερανθεί παντοιοτρόπως η χρηματοδότηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο στη Δύση κρίνουν ότι πιθανώς να επιτρέψει στο μέλλον η Τεχεράνη να αποκτήσει ατομικά όπλα.

«’Εμείς στο Κογκρέσο ήδη εργαζόμαστε, ώστε η Τεχεράνη να μην αποκτήσει ατομικό όπλο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια μας την εθνική μας ασφάλεια, υλοποιώντας ταυτοχρόνως απειλές, έναντι του Ισραήλ», σχολίασε ο γερουσιαστής Ρέιντ.

Επιπλέον, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν προσυπογράψει κι άλλες κυρώσεις, κατά των ξένων ασφαλιστικών οίκων που αποζημιώνουν για τις τυχόν ζημιές στα μεταφερόμενα δια θαλάσσης φορτία ιρανικού πετρελαίου.